Vušković: Nikad nisam varao u sportu i nikad to neću raditi

30.03.2023.

20:10

Autor: Sport/Dnevnik/I.Ž.K./HRT

Mario Vušković

Mario Vušković

Foto: Dnevnik / HRT

Loše vijesti stigle su za Marija Vuškovića, mladog hrvatskog nogometnog reprezentativca. Naime, stoper HSV-a, momčadi druge njemačke Bundeslige, proglašen je krivim zbog korištenja dopinga nakon pozitivnih nalaza i A i B uzoraka urina. 

Sud Njemačkog nogometnog saveza u Frankfurtu suspendirao ga je na dvije godine. I Vušković i njegov klub žalit će se na tu presudu.

Nade mladog reprezentativca usmjerene su sada prema žalbi na kaznu. Sudski proces tako nije završen, a preporuka odvjetnika obitelji Vušković je da, dok postupak traje, ne istupaju u medijima.

"Nikad nisam varao u sportu i nikad to neću raditi"


Evo kojim se riječima Mario obratio sudu:


- Nevin sam i zajedno s obitelji i odvjetnicima radim da to dokažem. Nikad nisam varao u sportu i nikad to neću raditi. Ni najgorem neprijatelju ne bih poželio što smo ja i moja obitelj prošli proteklih nekoliko mjeseci. Svakog dana se nadam da će ova noćna mora završiti.

video thumb

Neslaganja među znanstvenicima


U sudskoj praksi postoje slučajevi kao Marijevi, koji su nakon žalbi završavali oslobađajućim presudama. Među znanstvenicima iz antidopinškog svijeta postoje neslaganja o egzogenom eritropoetinu ili skraćeno EPO-u, hormonu koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što omogućuje krvi da apsorbira više kisika.


 Mario ima izglede u žalbenom postupku, barem tako misli dr. Božidar Fučkar, osnivač hrvatske antidopinške kontrole.

- Vjerojatno ta dopinška kontrola koja to vodi mora shvatiti da on to nije mogao tehnički izvesti. To je medicinski zahvat kojeg rade liječnici i medicinske sestre, i one to teško naprave, a gdje će on sebi infuziju postaviti. Znači, u tim dopinškim kontrolama se negdje napravila nekakva greška. Po meni, to istraživanje nije provedeno kako treba i normalno je da se tuži dalje, on to nije sam uzeo, smatra dr. Fučkar.

Njemački mediji pišu da su dvije godine suspenzije kompromis, jer je predviđena kazna u takvim slučajevima četiri godine, no kada ne postoji dokaz o namjeri, kazna može biti manja.

Vuškovićevi odvjetnici nudili su među ostalim usporedbe DNK testova, no sud to nije uzeo u razmatranje. Cijeli slučaj uzburkao je antidopinški sustav u Njemačkoj, posebno nakon što se mladom hrvatskom reprezentativcu nudila nagodba koja bi mu, ako prizna, donijela blažu kaznu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!