Vušković suspendiran na dvije godine!

30.03.2023.

13:05

Autor: K.L./HRT

Mario Vušković

Mario Vušković

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Stoper HSV-a i mlade hrvatske reprezentacije Mario Vušković proglašen je krivim za kršenje važnih antidopinških smjernica te je suspendiran na dvije godine, objavio je njegov klub na službenim stranicama te najavio žalbu.

Zabrana mu teče retroaktivno od 15. studenoga 2022. godine te završava 14. studenog 2024. godine.

- Primili smo na znanje odluku sportskog suda DFB-a i nakon razgovora s njegovim odjetnicima, odmah smo se složili da se na presudu treba žaliti. Sada ćemo uzeti vremena da se pozabavimo s obrazloženjem presude, rekao je član Uprave kluba Jonas Boldt.


- Sportski sud DFB-a s dovoljnom sigurnošću uvjeren je da su A i B uzorak u igračevu urinu pokazali prisustvo egzogenog eritropoetina, skraćeno EPO. Riječ je o zabranjenoj tzv. nespecifičnoj tvari, što je kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a, rekao je predsjednik suda Stephan Oberholz. Obrana nije mogla pružiti dokaz da je dopinški nalaz bio lažan, napisao je sportski sud DFB-a.


Žalba na presudu sportskog suda Njemačkog nogometnog saveza mora se uložiti saveznom sudu DFB-a u roku od tjedan dana.

Prijetila mu je četverogodišnja suspenzija 


Podsjetimo, mladom stoperu, koji je zbog spornog pozitivnog dopinškog testa koji je pokazao prisutnost hormona eritropoetina suspendiran od studenoga, prijetila je maksimalna četverogodišnja suspenzija.


- Namjerno smo odstupili od uobičajene kazne. Marija Vuškovića treba tretirati kao prvog prekršitelja, rezultati analize pokazuju tek malu količinu EPO-a, tako da se ne može pretpostaviti da je to bio sustavni doping. Učinci duge zabrane također bi pogodili 21-godišnjeg profesionalnog nogometaša koji je u procesu razvoja, dodao je Oberholz te kazao da se zbog svega navedenog dvogodišnja suspenzija smatra primjerenom.


Otežavajuća okolnost bio mu je pozitivan B dopinški nalaz, no njegov odvjetnik tvrdio je da je "lažno pozitivan", a u tome su ga podržala četiri antidopinška stručnjaka koji su osporili rezultate testiranja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!