09:48 / 11.05.2021.

Autor: A.M./HRT

Nijemci su se "zaletjeli" sa Sosom, cijela priča marketinški potez?

Borna Sosa u utakmici Stuttgart - Augsburg 7. svibnja

Borna Sosa u utakmici Stuttgart - Augsburg 7. svibnja

Foto: Tom Weller / DPA/PIXSELL

Slučaj Borne Sose i njegov pokušaj prelaska u njemačku nogometnu reprezentaciju mogao bi neslavno završiti.

Naime, prema novim pravilima FIFA-e naturalizirani nogometaši smiju nastupati za seniorsku vrstu svoje nove zemlje samo ako su u posljednjem nastupu za mladu momčad matične zemlje bili mlađi od 21. godine, a Sosa je posljednji put dres mladih Vatrenih nosio u jesen 2020. i tada je imao 22 godine.

Bivši lijevi bek Dinama, koji je skupio 56 nastupa za mlade hrvatske reprezentacije, zadnji je put nastupio za U-21 selekciju 12. studenoga u gostima u Škotskoj, a imao je tog dana 22 godine, devet mjeseci i 22 dana.

Nijemci su, pretpostavka je, znali u što se upuštaju, pa valjda imaju nekog aduta u rukavu, ali po gotovo svim tumačenjima spotskih pravnika teško će im proći zahtjev da krovna nogometna tijela odobre prelazak Sose.

- Imat će sjednicu u srijedu na kojoj će Sosa biti jedna od točki dnevnog reda. Potom će objaviti priopćenje u kojem će konstatirati kako taj igrač ne ispunjava uvjete da bi stekao pravo igranja za Njemačku i time će zatvoriti priču koja se provlači po medijima, rekao je za Sportske novosti hrvatski menadžer iz Njemačke Franjo Vranjković.

Vranjković, kojemu je, kako kaže, to u povjerenju rekao prijatelj Joerg Englisch, šef pravne službe DFB-a, smatra da je cijela priča odličan marketinški potez Sose i njegovog menadžera.


- Sa strane njegovih menadžera to je bio odličan marketinški potez. Digli su mu rejting na tržištu. Njemu je najvažnije napraviti transfer u Englesku. Da bi napravio transfer, kako Velika Britanija više nije u Europskoj uniji, mora biti hrvatski A reprezentativac. Zato se žurio da ga Dalić pozove, a onda uzeo njemačko državljanstvo. Engleska ima pravilo da igrači iz devet država stare Europe, među kojima je i Njemačka, mogu doći u Premiership čak i ako nisu reprezentativci. Očito mu reprezentacija nije bila prioritet, rekao je Vranjković.


Oliver Bierhoff priznao je da je već mjesecima u kontaktu sa Sosom i da intenzivno prati njegove nastupe, a ono što su vidjeli bilo je očito toliko uvjerljivo da je DFB i pogurao proces dodjele državljanstva. Bierhoff je potvrdio da svakako žele Sosu vidjeti u svojim redovima.


O svemu se oglasio i Hrvatski nogometni savez:


- Hrvatski nogometni savez prihvaća i poštuje odluku Borne Sose koji poput svakog igrača ima pravo odabrati za koju će reprezentaciju nastupati, sukladnom Fifinom statutu.


HNS nikad neće zadirati u neovisnost izbornika bilo kojeg uzrasta, no Sosa je neupitno bio u planovima stručnog stožera A reprezentacije koji je s njim bio u kontaktu posljednjih pola godine. Pritom je Sosa bio upoznat s planom da se na njega računa za okupljanje u ožujku, kada je na zamolbu izbornika U-21 Igora Bišćana prepušten mladoj reprezentaciji, imajuću u vidu važnost Europskog prvenstva i činjenicu da ne može igrati na prve dvije utakmice tijekom tog okupljanja, priopćio je HNS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!