Antolić: Barišić će ostati predsjednik Dinama

05.03.2023.

Zadnja izmjena 15:15

Autor: Nedjeljom u 2/HRT/A.V.

Krešimir Antolić

Krešimir Antolić

Foto: Nedjeljom u dva / HRT

Zašto je odlučio srušiti Zdravka Mamića u Dinamu? Tko će ubuduće voditi najtrofejniji nogometni klub u Hrvatskoj? Koliko su nogomet i kriminal bliski? Gost današnje emisije "Nedjeljom u 2" bio je razriješeni član Uprave Dinama Krešimir Antolić. 

Na samom početku emisije Antolić se osvrnuo na izbornu skupštinu Dinama koja će se održati u četvrtak. Kaže kako je siguran da će Barišić i dalje biti predsjednik i da će biti u mogućnosti formirati svoj novi izvršni odbor. 


- Ne znam što je brojao gospodin Zorić. Osobno od 1. ožujka ne prebrojavam više ništa jer sam se, kao što javnost zna, sporazumno razišao. Mislim da će ostati predsjednik Barišić jer sam upravo ja i donio odluku o svom sporazumnom razlazu s Dinamom ne želeći biti alibi onima koji su rekli da oni zapravo nisu za Mamića nego su protiv mene ili onima koji nisu protiv Barišića nego su protiv mene. Mislim da će ta skupština biti poprilično jednostavna jer ako su ti ljudi govorili istinu, onda će oni dati podršku Barišiću i njegovom izvršnom odboru. 


Otkrio je da njegova otpremnina nije ni blizu iznosu od nekoliko stotina tisuća eura kako se moglo pročitati u pojedinim medijima. Tvrdi da je imao klasični menadžerski ugovor koji u svojem sadržaju ima određen broj plaća u slučaju razlaza. U njegovu slučaju riječ je o iznosu oko 100 tisuća eura. 


Osvrnuo se i na četiri povjerenika koja neće odlučivati na izbornoj skupštini u četvrtak. 


- Tu odluku je donio izvršni odbor i ja ju podržavam jer je audiosnimkom, u kojoj Mamić kaže da će on sve platiti i kako oni samo trebaju prikupiti podatke, poslana jasna poruka da je cijeli postupak učlanjivanja duboko kompromitiran i očigledno predmet trgovine utjecajem i podmićivanjem tih povjerenika i tih potencijalnih članova. Oni sigurno ne mogu biti validni i ne mogu biti mjerodavni, rekao je Antolić te ustvrdio da se putem tih povjerenika očito htjelo na nezakonit način utjecati na sastav skupštine. 


Potvrdio je i da se još u studenom sastao s Dariom Šimićem i pitao ga želi li biti sportski direktor Dinama. Šimić je na to pristao i bio je spreman odmah početi s poslom. 


- Bez neke pretencioznosti Dario Šimić nije profil sportskog djelatnika koji može zamijeniti ono što sam ja radio do sad. Ja sam se u Upravi Dinama bavio stadionskom infrastrukturom, sigurnosti, organizacijom, prodajom ulaznica, rekao je Antolić, naglašavajući kako vjeruje da će možda i prije skupštine Šimić biti član Uprave. Ocjenjuje kako će se Uprava trebati pojačati s još kojim operativcem jer je vođenje kluba kompleksan posao. 


Odnosi s braćom Mamić


Tvrdi da je Zdravka i Zorana Mamića upoznao 2011. dok je vodio Odjel općeg kriminaliteta PU zagrebačke nakon što je Zdravko Mamić uhićen na utakmici Dinamo - Malmö. Nakon tog incidenta Antolić je uspostavio dobar odnos sa Zoranom Mamićem koji mu je u prosincu 2012. i ponudio posao u Dinamu kako bi im pojačao sustav sigurnosti. U ljeto 2013. Antolić je došao u klub. 


- Mamić u tom trenutku nije imao nikakve kaznene postupke, a kamoli presude. Ja sam prepoznao priliku za dolazak u realni sektor, u Dinamo kojeg cijeli život volim, raditi posao kojeg znam raditi. Nisam došao tamo biti dio Uprave i svakodnevno raditi s Mamićem. 


Tvrdi da mu se nikad nije sviđao Mamićev način komunikacije, ali on nikad nije ni Dinamo poistovjećivao s Mamićem zbog čega nije vidio razlog protiv dolaska u Dinamo.


- Nisam došao raditi za Zdravka Mamića. Došao sam raditi za Dinamo. Dinamo niti tada, niti sada nije bio jednako Zdravko Mamić. Niti će ikad biti. Došao sam raditi svoj posao - poslove sigurnosti. Nisam se bavio s njim, niti sam svaki dan razgovarao s njim o dijelu posla koji je on radio. Ja sam se bavio sigurnošću. 


Posebno ga je razočarao Zoran Mamić jer je znao da njegov brat laže.  


- Zoran i ja smo bili dobri prijatelji. Ne vidim zašto mu ne bih došao na rođendan. Zoran je tvrdio da će on ići u zatvor ako bude osuđen. Ne bi sudio ljude zašto su pobjegli. Ja pobjegao ne bih. Moja mama je iz BIH, ali ja imam jednu putovnicu. Oni su odlučili tako. To je loše prvenstveno za njih, nije ni hrabro ni časno.  


O Mirku Barišiću 


- Mirko Barišić je u Dinamu s prekidima 50 godina. Predsjednik je 22 godine. Svojom mirnoćom je uvijek osiguravao sigurnost kluba. Spasio je klub u nekoliko navrata. Da je on suštinski odgovoran za nešto što se u Dinamu dogodilo, pretpostavljam da bi bio dio nekog postupka, a nije. Volontira za Dinamo cijelo vrijeme.  


Kaže da Barišić ima dosta godina, ali je u sjajnoj kondiciji koje bi se i mlađi posramili. On, smatra Antolić, treba voditi klub u tranzicijskom periodu.


- Dinamo treba modernizirati svoj statut tako da se dio vrhovnog klupskog tijela prepusti izboru članova. Pri tome, treba se zadržati balans između takvog neposrednog načina formiranja s onim predstavničkim da bi se zadržala stabilnost klupskog poslovanja jer česte promjene nisu dobre.  


Izgradnja stadiona 


- Imam vrlo korektne i vrlo konkretne odnose s Tomislavom Tomaševićem. Održali smo već sad 10-15 sastanaka i napravili smo vrlo korektan odnos s puno međusobnog poštovanja. Siguran sam da ova gradska vlast želi izgraditi stadion i participirati u tom postupku.  


Siguran je da se novi stadion, izgrađen u suradnji s Gradom Zagrebom, neće dogoditi ako na vlasti u klubu bude Zdravko Mamić


- Barišić će ostati predsjednik. Izvršni odbor će biti njegov. Nakon toga će se nastaviti postupak koji će dovesti do izgradnje stadiona. Po mojim informacijama to sve ide u dobrom smjeru. Uključila se i država. Razgovara se i s crkvom. Mislim da crkva neće raditi probleme. Siguran sam da će se novi stadion dogoditi. 


Čini mu se, kaže, da je Tomašević mnogo iskreniji od Milana Bandića što se tiče izgradnje stadiona. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!