10:23 / 26.07.2021.

Autor: Edin Mahmuljin/V.M./HRT

Kako izvještavati iz Tokija? "Prvi put pljujem pred kamerama"

OI Tokio: naš reporter prvi put pljuje pred kamerom

OI Tokio: naš reporter prvi put pljuje pred kamerom

Foto: HTV / HRT

Kako izgleda izvještavanje o Olimpijskim igrama za vrijeme pandemije? Svako jutro, prva tri dana boravka u Tokiju svi su obvezni napuniti epruvetu pljuvačkom i poslati je na testiranje. Bilo je to "neprocjenjivo" iskustvo za našega reportera Edina Mahmuljina, koji je prvi put u svojoj karijeri - kaže - pljuvao pred kamerom, a proveo nas je i ostatkom svoje svakodnevice za emisiju (N)ippon koju možete gledati svakoga dana na Drugom programu HTV-a.

#Tokyo2020

#Tokyo2020

Foto: Tokyo 2020 / HRT

Svaki dan sudionici OI moraju pratiti i upisivati zdravstveno stanje, a to podrazumijeva i mjerenje temperature. Podatke upisuju u aplikaciju na mobitelu preko koje ih japanski organizatori prate.


Demonstracija svakodnevnih zdravstvenih rituala naše ekipe bila je i prilika za malu turu smještajem:


- WC školjka je vrlo specifična, može čak i grijati guzu, može vas i oprati – to je Japancima jako bitno, objasnio je naš kolega Edin.

Smještaj je skroman, ali vrlo čist i uredan. A uredni moraju biti i novinari pa Edin svaki dan ispegla košulju.


- Kad me žena vidi, neće mi to više doma htjeti raditi, komentira Edin.


Prvih 14 dana boravka u Japanu nalaze se u izolaciji, uz dvije iznimke: smiju poći do dućana po osnovne potrepštine te na lokacije strogo vezane za posao. Izlazak je vremenski ograničen: za dućan – samo 15 minuta.


Edin u dućanu kupuje gotovu hranu – cijena obroka je 10-ak kuna, a provjerio je i cijene piva koje su između 15 i 20 kuna.

- Za odlazak na posao okupljano se kao na maturalcu ispred hotela odakle novinare autobus prevozi do medijskog centra gdje je glavna režija i montaže, i odakle idemo na borilišta, objašnjava Edin.


Tokio je velegrad u kojem živi 14 milijuna ljudi, a u širem pojasu čak 37 milijuna. Grad je to koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Posvuda su nepregledni redovi nebodera, svaki centimetar prostora iskorišten je.


- Oko pola sata treba nam od hotela do medijskog centra, koji izgleda poput ogromnog kongresnog centra u koji se slijevaju novinari iz čitavog svijeta, napominje Edin.


Našu je ekipu tamo dočekao voditelj tehnike HRT-a u Tokiju Zvonimir Jukica sa svojim timim:


- U master kontroli HRT-a u Tokiju dobivamo sve signale sa borilišta, sa svih naših komentatorskih pozicija, kaže Jukica.


Master HRT-a u Tokiju

Master HRT-a u Tokiju

Foto: HTV / HRT

Voditelj odvijanja programa u Tokiju Robert Brkić dodaje da je sustav opremljen s tri servera koji istovremeno mogu snimati 12 dolaznih signala.


A tamo je i naša glavna COVID-oficirka:


- Jedan kolega se zabunio i nešto krivo stisnuo u aplikaciji za dojavu zdravstvenog stanja i odmah je javljeno da je netko zaražen, a nitko nije bio zaražen. Poslije smo to ispravili, objašnjava supervizorica COVID protokola Gordana Tuđman.


Govoreći o životu sportskog novinara, voditelj HRT-ovog projekta OI Tokio 2020 Viki Ivanović istaknuo je da se radi o najtežem zadatku koji se može zamisliti.


- Puno je sportaša, puno disciplina i sve to treba nekako iskombinirati da gledatelji vide ono najvažnije – naravno, naše sportaše, poručio je Viki Ivanović.


Do 8. Kolovoza HRT će iz Tokija emitirati 240 sati prijenosa – od 3 ujutro, pa do večernjih sati, koje možete pratiti na Drugom programu Hrvatske televizije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!