07:36 / 23.07.2021.

Autor: Mirna Zidarić/A.M./HRT

Od 12.55 svečano otvorenje Olimpijskih igara na Drugom

Olimpijska baklja dolazi na stadion uoči svečanosti otvaranja

Olimpijska baklja dolazi na stadion uoči svečanosti otvaranja

Foto: Edgar Su / REUTERS

Sve oči svijeta usmjerene su u Tokio, gdje danas u 13 sati počinje svečano otvaranje 32. ljetnih Olimpijskih igara na kojima će sudjelovati 11 tisuća sportaša i sportašica. 


#Tokyo2020

#Tokyo2020

Foto: Tokyo 2020 / HRT

S godinu dana odgode, ove su Igre zamišljene kao odgovor čovječanstva na pandemiju izazvanu koronavirusom te u tako iznimno teškim i nepredvidivim okolnostima zadaju mnogo muke organizatorima, no svi sudionici jedinstveni su u namjeri da zajedništvom pošalju poruku nade u svaki kutak zemaljske kugle.


No kao da koronavirus nije dovoljno velik problem, u organizacijskom se timu redaju smjene. Tako je samo 24 sata prije svečanog otvorenja smijenjen redatelj ceremonije Kentaro Kobayashi zbog grube šale o holokaustu izrečene 1998. Time je samo nastavljen niz prije smijenjenih visoko pozicioniranih dužnosnika.

Hrvatsku u Tokiju predstavlja delegacija od 59 sportaša, manje ih je bilo samo u Barceloni 1992. Zastave će na otvorenju prvi put nositi dvoje olimpijaca, u znak promocije ravnopravnosti spolova, pa će tako onom hrvatskom svijet pozdravljati zlatni olimpijci Sandra Perković i Josip Glasnović.


Ceremoniji, koju prenosimo na Drugom programu od 12.55, će uživo prisustvovati navodno manje od tisuću ljudi, među njima i 15-ak predstavnika najmoćnijih svjetskih zemalja, poput prve dame SAD-a Jill Biden. Ni parada sportaša neće biti brojna kao inače, očekuje ih se oko 5000 ukupno, odnosno samo manji dio reprezentacija će biti na samoj ceremoniji, pa bi Hrvatsku trebalo na njoj predstaljati 20-ak sportaša i sportašica.


Prijenose ove nikada izazovnije sportske priredbe moći ćete pratiti na našem Drugom programu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!