VAR odluke o zaleđima na SP-u brže nego uobičajeno

18.11.2022.

18:05

Autor: K.L./Hina

Pripreme sudaca u VAR sobi

Pripreme sudaca u VAR sobi

Foto: Christophe Van Der Perre / REUTERS

VAR odluke o zaleđu bit će brže i točnije na Svjetskom prvenstvu nakon uvođenja nove tehnologije koju je FIFA razvila u posljednje tri godine, rekao je u petak šef sudaca Pierluigi Collina.

"Poluautomatska tehnologija ofsajda" odlučivat će čak i o najtijesnijim odlukama o ofsajdu brže nego u prethodnom sustavu, a 3D animirani prikaz incidenta bit će emitiran za navijače na stadionu i na TV-u.


- To nam daje mogućnost da budemo brži i točniji u smislu odluka o zaleđu, rekao je Collina novinarima na brifingu uoči turnira.


- Samo da bude jasno, to što smo brži ne znači da ćemo imati trenutnu procjenu ofsajda. Bit će brža nego sada, svakako, ali ne možemo imati odgovor u jednoj sekundi, ili zapravo uživo.Jednu stvar koju želim naglasiti je da konačna odluka uvijek pripada službenoj osobi utakmice - na VAR-u, pomoćnom video sucu, a na terenu za igru, sucu.


Dvanaest kamera na svakom stadionu pratit će 29 točaka na tijelu svakog igrača, a senzor unutar lopte za meč slat će podatke u VAR operativnu sobu 500 puta u sekundi kako bi se omogućila vrlo precizna procjena kada je odigrano dodavanje.


Nova tehnologija već je isprobana na dva FIFA turnira te u testnim utakmicama na svim stadionima na kojima se igraju utakmice Svjetskog prvenstva.


- Analizirali smo podatke i ishod je bio vrlo pozitivan, rekao je Johannes Holzmueller, FIFA-in direktor za tehnologiju i inovacije.


- To je trenutno najprecizniji pomoćni alat za zaleđa.


Holzmueller je rekao da će prijašnja tehnologija zaleđa biti dostupna u Kataru, ali samo kao rezerva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!