Predsjednik Fife se obrušio na licemjere

19.11.2022.

12:36

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Gianni Infantino

Gianni Infantino

Foto: Matthew Childs / REUTERS

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino obrušio se u subotu na licemjere koji u zapadnim zemljama posebno u ime ljudskih prava kritiziraju organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva koje se u nedjelju otvara u Kataru.

- Oni koji kritiziraju Svjetsko prvenstvo su licemjeri, ovo što se trenutno događa stvarno je nepravedno, rekao je predsjednik FIFA-e koji je konferenciju za novinare započeo dugim govorom u kojem je rekao da se osjeća kao  Kataranin, Arapin, Afrikanac, homoseksualac, invalid i radnik emigrant, sve istodobno.

Ova konferencija za novinare, koja je započela jednosatnim monologom, održana je dan prije otvaranja utakmice između zemlje domaćina Katara i Ekvadora na stadionu Lusail u Dohi.

- Za ono što smo mi Europljani učinili u proteklih 3000 godina, trebali bismo se ispričavati sljedećih 3000 godina prije nego što drugima počnemo držati moralne lekcije. Te moralne lekcije su samo licemjerje, rekao je Infantino.

video thumb

Osvrnuo se na članke objavljene u nekoliko zemalja, Španjolskoj, Engleskoj, Francuskoj, koji kao "lažne navijače" opisuju navijače iz Južne Azije.

- To je čisti rasizam. Svatko na svijetu ima pravo bodriti koga god želi, poručio je čelni čovjek FIFA-e.

Od dobivanja domaćinstva 2010. godine, Katar je bio na meti oštrih kritika koje su se dodatno pojačale kako se događaj približavao - optužbe za korupciju, kritike utjecaja na okoliš, kritike zbog kršenja ljudskih prava, posebice ona LGBTQ+ osoba i radnika migranata, uključujući one koji su radili na infrastrukturi za svjetsko prvenstvo.

Infantino se osvrnuo i na jučer donesenu zabranu konzumiranja alkohola na prostorima oko stadiona rekavši da nogometni navijači mogu preživjeti bez piva tri sata.

- Osobno mislim da možemo preživjeti bez piva tri sata. Bilo u Francuskoj, Španjolskoj, Škotskoj, rekao je predsjednik FIFA-e.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!