Olić: Vlašić je drukčiji od ostalih, a imam osjećaj da su mogući i produžeci

26.06.2021.

10:55

Autor: A.M./HRT

Ivica Olić

Ivica Olić

Foto: HNS / HRT

Na današnjoj konferenciji za novinare hrvatske nogometne reprezentacije u Rovinju sudjelovali su pomoćnik izbornika Dalića Ivica Olić i Duje Ćaleta Car.

Olić se vratio u stožer reprezentacije nedavno nakon kratke trenerske avanture u CSKA...


- Sigurno da je lijepo biti opet ovdje, pogotovo kad je u pitanju ovako veliko natjecanje. Mogu reći da se nisam baš vratio u ugodnu atmosferu nakon ta dva ne tako dobra rezultata. Nije bilo lako, međutim opet je sve bilo puno ljepše i lakše kad smo dobili Škotsku, tako da smo sad opet u jednoj pozitivnoj atmosferi, ne samo mi u stožeru, nego i igrači. To me posebno raduje, da sam doživio i tmurnu atmosferu, a i ovu sada, koja je pozitivna i dobra.  


Može li Hrvatska ponoviti uspjeh sa SP-a u Rusiji?


- Teško je sad prognozirati možemo li napraviti nešto kao u Rusiji. Dosta zavisi o atmosferi, no nama dolazi suparnik koji je također loše ušao na turnir i također zbog toga nije imao sjajnu atmosferu. No kad pogledamo njihovu zadnju utakmicu, oni su demolirali Slovake, tako da su jako moćna ekipa. Nema favorita, u jednoj utakmici sve je moguće. Ja vjerujem da ih Hrvatska može pobijediti.


Španjolsku ipak svi smatraju favoritom...


- Mi vjerujemo u naše igrače i usudim se reći da je u jednoj utakmici sve otvoreno, 50:50. Hrvatska ima svoje kvalitete, imaju ih i Španjolci, stvarno mislim da će biti 50:50. 


Nikola Vlašić vratio se u početnu postavu?


- Nikolu sam imao priliku upoznati u reprezentaciji, no radeći s njim u klubu sam sve njegove kvalitete i mane mogao još bolje upoznati. Uglavnom, radi se o vrhunskom sportašu i profesionalcu, nekoliko sezona je među najboljim igračima ruske lige, koju je, mislim, prerastao i treba napraviti korak više. Radovao se ovom EP-u, no pred sam početak priprema za EP imao je neugodnu ozljedu koljena, koja je srećom završila dobro i prošao je ipak pripreme, iako je onda imao i nekih problema s mišićem. Počeo je protiv Škotske i pokazao koliko je bitan ovoj momčadi. Drukčiji je od ostalih naših igrača, jer zna zabiti, ali voli kontakt, voli primiti loptu s nekoliko igrača na leđima. U klubu sam uvijek govorio igračima "dajte loptu Nikoli", on se s njom i uz pratnju jako dobro snalazi. 


Kako zatvoriti Busquetsa?


- Svi treneri znaju da bi ga trebalo zaustaviti, no on to godinama radi na strašnom niovu. Iako jako malo trči u odnosu na neke druge uvijek je slobodan, nevjerojatno inteligentan igrač, što je stariji sve je bolji. On je kao vino, neosporno bitan za igru Španjolske, pogotovo za ovu mladu, promijenjenu ekipu. Vidjelo se njegovim ulaskom u sastav u ovoj zadnjoj utakmici koliko on znači. Mi znamo da je on veza napada i obrane, probat ćemo ga što više neutralizirati, no riječ je o kvalitetnom i inteligentnom igraču i neće ga biti moguće sto posto zatvoriti. Probat ćemo ga što više odvojiti od lopte. No nije samo on toliko važan, u zadnjoj utakmici pokazali su koliko imaju kvalitete i talenta. 


Kakavih promjena će biti u odnosu na Škotsku, igračkih i taktičkih? Hoćemo li probati oduzeti posjed lopte Španjolcima?


- Neće biti jako puno promjena u igračkom kadru. Što se tiče taktike, naravno da smo počeli raditi za Španjolce. Bitno je da imamo dosta vremena između zadnje utakmice i Španjolske, pa će igrači biti odmorni i svježi, vjerujem da ćemo se dobro pripremiti i odigrati dobru utakmicu. Hrvatska ima kvalitetu i jedna od ideja će nam sigurno biti da što više držimo posjed. No Španjolci imaju kvalitetnu ekipu, koja se također može oko posjeda nositi sa svima. Možda to danas nisu igrači Reala ili Barcelone, ali imaju svoju kvalitetu. Kad bi mi uspjeli njima oduzeti posjed, time bi napravili dosta posla, ali neće biti lako. Baš u tom segmentu Hrvatska ima možda i najbolji vezni red među svim reprezentacijama na ovom EP-u, igraju dugo zajedno i u klubovima su glavni igrači. No tu nam treba cijela ekipa, ne može vezni red sam. Očekujem tešku i neizvjesnu utakmicu, imam takav osjećaj, ne vjerujem da će se nešto odlučiti u prvom poluvremenu, imam osjećaj da će biti neizvjesno do samog kraja, da su čak mogući produžeci. 


Smatramo li se ravnopravni Španjolcima?


- Definitivno, nakon srebra na SP-u u Rusiji porasli su apetiti, to se vidi i kod nas, u stožeru i među igračima, oni su ti koji su visoko postavili letvicu i očekujemo to stalno. No svi znamo koliko je teško u kontinuitetu ostati na vrhu, ne samo nama, nego i jednoj Njemačkoj, koja ima više igrača na top nivou. Tu je razlika zašto se Hrvatska može nositi s najboljima, jer nam igrači i dalje igraju na top nivou u vrhunskim klubovima. Ako nemaš igrače u Interu, Realu ili Chelseaju teško se nadati nečemu velikom. Siguran sam da ćemo pokazati i protiv Španjolske svoju kvalitetu i moć. Teško je nešto prognozirati, ali nadati se možemo i moramo. 


Kako gleda na napadački arsenal vatrenih bez Mandžukića?


- Gledajući našu klupu, ne samo napadački dio, stvarno je kvalitetna i ako utakmice krene u krivom smjeru, dosta možemo promijeniti zamjenama, imamo kvalitetu. Probali smo s Rebićem u špici, poslije s Brunom, imamo Kramu i Budimira, ima tu puno kvalitete, ali tog pravog napadača... pa Hrvatska je dobila Brunu Petkovića, odigrao je nekoliko sjajnih utakmica, svi smo se uvjerili u njegove kvalitete. Drago mi je da je i u zadnjoj utakmici s nekoliko poteza pokazao da je jako bitan, da može odigrati vrhunsku utakmicu, iako u prve dvije nije igrao od početka, a možda se nadao da će igrati. No pokazao je baš time da je psihički čvrst i stabilan. Nadam se da će naši napadači u sljedećim utakmicama i zabijati golove i dobiti još više samopouzdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!