Ćaleta Car: Primili smo neke glupe golove, protiv Španjolaca ćemo biti kompaktniji

26.06.2021.

10:26

Autor: A.M./HRT

Ćaleta Car

Ćaleta Car

Foto: HNS / HRT

Na današnjoj konferenciji za novinare hrvatske nogometne reprezentacije u Rovinju sudjelovali su pomoćnik izbornika Dalića Ivica Olić i Duje Ćaleta Car.

Što Ćaleta Car misli o igri hrvatske obrane na ovom EP-u dosad?


- Sigurno da uvijek može bolje, uvijek ima prostora za napredak. Bilo je nekih dobrih i nekih loših stvari, no sve u svemu mogli smo bolje to odraditi. Primili smo neke glupe golove gdje smo mogli bolje reagirati. Radimo sad na nekim stvarima za koje znamo da su Španjolci jaki. Nadam se da će biti bolje i da ćemo napokon zadržati "čistu mrežu".


Braniči Vatrenih imaju visinu, trebali bi dati veći doprinos u napadu?


- Čak i ove utakmice koje smo igrali, pogotovo protiv Češke, imali smo dvije dobre prilike iz kornera koje smo vježbali na treningu. Danas s tim nekim kombinacijama možeš zadati puno problema protivniku. Prošlu utakmicu protiv Škotske Perišić je zabio iz kornera, visinu i snagu imamo, nadam se da možemo iskoristiti i taj segment naše igre.


Što misli o španjolskom napadu?


- Svaki dan imamo neki sastanak, izbornik i stožer nam pokazuju sve detalje, u čemu su dobri, u čemu loši. Španjolci vole posjed lopte, to forsiraju. Imali su teškoća u prve dvije utakmice, čak nisu upisali pobjedu, i oni imaju neke probleme. Mi imamo igrače koji im mogu nametnuti posjed, to im ne odgovara. To još na ovom turniru nisu imali, da im netko uzme loptu, tu vidim našu šansu. Također ne vole presing.


Što je donio povratak Ivice Olića u stožer?


- Ola je s nama od Rusije, i kao igrač i kao trener, uvijek je bio tu za nas mlađe. Šteta da se nije duže zadržao u CSKA, što mu trenerska karijera u CSKA nije duže potrajala, ali drago mi je da je opet s nama, njegovi savjeti, i Čarlijevi, nam puno pomažu i od velike su koristi.


Stalno se priča o kompaktnosti momčadi, kako objasniti prevelik prostor između veze i obrane?


- Pogotovo protiv Engleske i Češke vidjelo se da nam fali homogenosti, kompaktnosti, bili smo dosta široko, s dosta prostora između linija, iako protiv Škotske je to bilo malo bolje. Sad moramo biti svi kao jedno, svi u 30-35 metara, kad se branimo i napadamo, jer oni će ulaziti u te međuprostore. To je stavka na koju moramo dobro pripaziti.


Koliko će značiti više hrvatskih navijača u Kopenhagenu?


- Napokon da su naši navijači s nama, u prve tri utakmice bilo je nešto sitno. Čitao sam da su sve karte prodane za sektor s našim navijačima. Stvarno je neobično, napokon da se vrate navijači i nadam se da će nam pomoći da prođemo ovu stepenicu, najtežu dosad.


Koga bi izdvojio iz španjolske momčadi?


- Nemaju možda sad baš vrhunske igrače kao što su bili Xavi i Iniesta, ali  i dalje su to sve top igrači. Gledao sam Morena, tu je Morata, dosta mi se sviđa mali Pedri iz Barcelone, svi su top igrači, ali ne bih nikoga izdvajao, moramo se koncentrirati na sve njih, a ne na jednoga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!