10:21 / 09.07.2021.

Autor: K.L./Hina

Britanski ministar poručio talijanskim navijačima da ne dolaze na finale

Talijanski navijači

Talijanski navijači

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Britanski ministar prometa Grant Shapps poručio je u petak talijanskim navijačima da u nedjelju ne pokušavaju putovati u Englesku na finale ovogodišnjeg turnira Euro 2020.

Engleska će se u nedjelju suočiti s Italijom u finalu na londonskom stadionu Wembley, gdje se očekuju mase od oko 60.000 ljudi. Među njima međutim malo će biti Talijana, jer britanska pravila putovanja zahtijevaju da svi koji stignu iz Italije moraju 10 dana biti u samoizolaciji.

Upitan u petak što će reći talijanskim navijačima koji će pokušati doći na utakmicu, Shapps je rekao: - Odgovor na to jednostavno pitanje je - nemojte. Otkrijemo li da ljudi dolaze samo zbog nogometa, neće im biti dopušteno, a zapravo zbog toga je i otkazano mnogo čarter letova i izravnih letova, rekao je za Times Radio.

Dan nakon što je najavio promjenu pravila za osobe u Britaniji koji su primile obje doze cjepiva protiv koronavirusa, Shapps je u petak rekao da Britanija u sljedećim tjednima planira ukinuti karantenu za ljude koje dolaze iz drugih zemalja a potpuno su cijepljeni.

- Želimo to moći otvoriti ljudima. Aktivno radimo na tome, rekao je Shapps za Sky News. - U sljedećih nekoliko tjedana moći ću više reći o drugim lokacijama u svijetu.

Britanski ministar prometa u četvrtak je najavio da se potpuno cijepljeni britanski stanovnici koji u Englesku stižu iz zemalja srednje rizične skupine više neće morati samoizolirati nakon dolaska.

Objasnio je da će se postupak priznavanja statusa cijepljenja usredotočiti na zemlje koje primjenjuju cjepiva koja je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija, te rekao da je postupak složen jer zemlje imaju različite sustave certificiranja.

- Iz zemalja EU-a je lakše jer imaju vlastitu digitalnu putovnicu, složenije je što se tiče drugih zemalja - iz SAD-a, na primjer, jer nemaju digitalizirani sustav, rekao je Shapps u odvojenom intervjuu za BBC.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!