Sud presudio u korist Đokovića

10.01.2022.

07:02

Autor: I.L./HRT/Hina

Novinari ispred hotela u kojem je Đoković

Novinari ispred hotela u kojem je Đoković

Foto: Sandra Sanders / REUTERS

Prvi tenisač svijeta Novak Đoković dobio je u ponedjeljak žalbu na odluku o odbijanju vize na Saveznom Federalnom okružnom sudu Australije uoči Australian Opena.

Sudac Anthony Kelly poništio je ukidanje vize i naložio australskoj vladi da plati sudske troškove i pusti Đokovića iz imigracijskog pritvora u roku od pola sata. Ocijenio je da je odluka vlade da teniskoj zvijezdi ukine vizu za ulazak u zemlju "nerazumna".


Kelly je naredio da Đoković bude pušten u roku od 30 minuta i da mu se vrate putovnica i druge putne isprave, što mu daje priliku da osvoji rekordni 21. Grand Slam naslov na Australian Openu.


Međutim, odvjetnici savezne vlade rekli su sudu da ministar za imigraciju zadržava pravo da iskoristi svoje osobne ovlasti da ponovno ukine Đokovićevu vizu.


Vladin savjetnik Christopher Tran obavijestio je sud da će ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja - a ne ministar koji je prvotno ukinuo vizu - sada razmotriti hoće li iskoristiti osobne ovlasti za ukidanje Đokovićeve vize.

Podrška Đokoviću ispred Australskog suda

Podrška Đokoviću ispred Australskog suda

Foto: Sandra Sanders / REUTERS

Zbog tehničkih poteškoća, početak saslušanja kasnio je oko pola sata, a problemi sa streamom nastavljeni su tijekom cijelog saslušanja. 

Počelo je izlaganjem Đokovićevog odvjetnika koji je rekao da srpski tenisač ima kontraindikacije te da može dobiti medicinsko izuzeće od cijepljenja o čemu se izjasnio odmah po dolasku u zračnoj luci.


Prema navodima Đokovićeva odvjetničkog tima tenisač nije dobio pristup stručnom savjetu tijekom razgovora kada je zadržan na aerodromu, pa nije pravilno odgovorio na predloženo otkazivanje vize. Tu je i sudac ustvrdio kako je Đoković "predao sve dokaze i podatke koji su traženi".

Budući da se cijelo saslušanje odužilo, a zabrana deportacije Đokovića ističe u 16 sati, sudac je produžio zabranu deportacije do 20 po australskom vremenu, odnosno 10 po hrvatskome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!