Hoće li Novak Đoković biti protjeran iz Australije?

09.01.2022.

19:21

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Novak Đoković

Novak Đoković

Foto: Sandra Sanders / REUTERS

Slučaj Novaka Đokovića, koji je već danima najveća sportska, ali i ne samo sportska tema na svijetu, noćas u ponoć po našem vremenu trebao bi dobiti epilog. Đoković, koji je i dalje izoliran u hotelu za azilante u Melbourneu, bit će saslušan na australskom federalnom sudu, i to uz izravni prijenos.

Uoči ročišta, ispred prihvatnog centra snažna podrška najboljem tenisaču na svijetu. Đokovićevi odvjetnici pred sud dolaze s medicinskom dokumentacijom. Australska vlada branit će mišljenje da ona nije dovoljna.

Australski stručnjak za imigraciju ne vjeruje da će sud prihvatiti Đokovićevu žalbu na vladinu odluku.

- Ako na granicu dođe poznata osoba koja se izjašnjava kao protivnik cijepljenja - ne znam je li to ispravno ili nije - ali ako javno iznosi stajalište da je cijepljenje gubitak vremena i slično, takvo je ponašanje suprotno vladinoj politici, rekao je Christopher Levingston, stručnjak za australsko imigracijsko pravo.

Slučaj "Đoković" podijelio je javnost. Dio sportaša i drugih poznatih osoba iz cijelog svijeta izražava mu podršku, druga strana poručuje: sve se događa jer nije poštovao pravila. Đokovićev bivši trener vidi upletanje politike iz Canberre.

- Premijer ima low rating i on hoće preko Đokovićeva imena da poboljša svoju političku situaciju. Da su fer, oni bi ga pustili da igra. I on želi da igra tu, to je početak i, mislim, bez Novaka sigurno da nije turnir isti kao što bi trebao da bude, rekao je Nikola Pilić, bivši tenisač i trener.

- Situacija je u cijelom svijetu takva kakva jeste, a Australija je posebna zemlja. Ja sam tri puta ulazio u nju i ne ulazi se baš lako. On je morao predvidjeti da će se dogoditi nešto što baš neće biti. Mislim da bi mu bilo najpametnije da se skupio odmah kada da nisu pustili i da se vratio u Beograd, rekao je Edi Pezzi, sportski novinar.

Đokovićev otac, u nizu kontroverznih izjava, svog je sina usporedio i s Kristom. Kaže: "Isusa su razapinjali na križ, a on je i dalje među nama. Tako i Novaka razapinju".

- Ne mogu ga baciti na koljena, ne mogu mu ništa uraditi! On je srce Srbije, srce slobodarskog svijeta, rekao je Srđan Đaković, otac Novaka Đokovića.

Afera "Đoković" tema je broj jedan u srbijanskim medijima. I u Beogradu se održavaju skupovi potpore, ali nisu svi građani na strani najboljeg svjetskog tenisača.

- Nole će pobijediti kao što je i dosad pobjeđivao, u to sam siguran, kaže jedan gospodin.

Rasplet najveće sportske priče proteklih dana - pratit će se diljem svijeta. Ročište na sudu u Melbourneu, uz izravni prijenos, počinje u ponoć po našem vremenu.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!