Zorko: Utakmica protiv Crne Gore hladan tuš

21.01.2022.

15:18

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Mario Zorko

Mario Zorko

Foto: Studio 4 / HRT

San i mašta o Europskom rukometnom polufinalu Hrvatske doslovno su razbili Crnogorci, koji su jučer ne samo porazili već deklasirali gotovo ponizili Horvatove izabranike. Favorizirana Hrvatska izgubila je u Budimpešti od sjajne Crne Gore 32:26.

Sportski novinar Mario Zorko rekao je kako je jučerašnja utakmica bila hladan tuš.

- Do sada nikada nismo izgubili od Crne Gore na ovoj razini. Nije da nismo imali problema, ali mi smo kategorija više. Oni su najveći uspjeh ostvarili time što su se plasirali u 2. krug prvenstva. Teško otrježnjenje i vraćanje u ono da na ovom prvenstvu ne možemo konkurirati za najveći plasman, rekao je. 

Ivo Mikuličin rekao je da je Hrvatska najbolju utakmicu odigrala protiv Francuza. 

- Digli smo u zvijezde Lučina i Martinovića koji su napravili tek prvi korak prema zvijezdama. Da su umjesto njih ušli Duvnjak i Mamić, to bi bila potpuno druga situacija, rekao je. 

- Ne treba padati u očaj. Navikli smo da naši rukometaši igraju glavne uloge, ali događa se i da padamo i poniremo, rekao je Zdravko Reić.  

Dodao je da treba biti kritičan, ali da moramo poći od osnovne postavke, a to je da je naš klupski rukomet slab.

- Loše je, nismo igrali, možda će nas osramotiti i Danska, možda nećemo uspjeti pobijediti ni Nizozemsku, ali to je prilika da se resetiramo i kažemo da ne treba otpisivati igrače tako lako. Treba ih voditi, održavati i podržavati i nastojati da se održe u reprezentaciji. Ali i oni moraju znati da ne traju vječno, rekao je. 

Zorko je istaknuo kako je svima jasno da puno stvari na funkcionira. 

- Kompletan igrački kadar je izbor izbornika i njegovih pomoćnika. Došlo je do pretumbacija, nisu uzeti u obzir najbolji igrači koje imamo. Nedostajao je Karačić, Štrlek, Marino Marić. Tin Lučin koji je zabljesnuo nije bio u prvotnom planu. U selekciji igrača napravljeni su problemi. Strateški je potpuno krivo vođena reprezentacija i na pogrešan se način upravljalo sa korona krizom.

Reić pak smatra da je koronavirus najviše kriv za ovaj neuspjeh jer su igrači bili dosta pogođeni. 

- Protiv Srbije smo svi bili oduševljeni i u čemu je bio taj šok da su protiv Crne Gore imali tako slabo i neprepoznatljivo, iako su imali dovoljno vremena i odmora da su mogli sve dobro analizirati. Je li krivnja na stožeru ili je stvar u glavama u igračima? Ne može se kolektivni sport igrati bez obrane. To se treba potuči, igrati na nivou faula, treba biti silina, čvrstina i želja. Obrana se igra sa htijenjem, a napad sa znanjem, rekao je. 

Dodao je kako smatra da ne treba izbornika Horvata smijeniti jer se dokazao kao trener i mogao bi, kako je rekao, napraviti prave stvari.

- Treba ga samo pustiti da radi, da uvidi svoje greške i da napravi nešto bolje, rekao je Reić.

Zorko je prokomentirao pisanje medija da Oršić odlazi iz Dinama.

- Postoje upiti iz Premiershipa Burnley je sad ozbiljan pretendent. To je veliko priznanje Dinamu, pogotovo Oršiću, da se spominje transfer vrijedan 10 milijuna funti. On je u ozbiljnim kombinacijama, ali za svaki transfer vrijedi da ga je moguće realizirati ako je igrač spreman, a mislim da je Oršić više sklon da igra za Dinamo, rekao je.

Mikuličin se osvrnuo na stanje u NK Šibeniku. 

- U Šibeniku se dogodila dobra stvar što je domaći čovjek Marino Jurić postao većinski vlasnik kluba. Također, došlo je i do promjene trenera. Većina navijača mislim da je trebao ostati Mario Rosas, ali došao je Ferdo Milin. Možda on u operativnom smislu neće biti kao Rendulić i Rosas, ali napravit će ono što je konačno potrebno Šibeniku - skaut služba orijentacija na domaće igrače, rekao je dodavši kako smatra da nema straha za opstanak NK Šibenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!