22:55 / 03.05.2021.

Autor: I.Ž.K./HRT/HRS

Uoči ždrijeba za EHF Euro: Hrvatska u prvoj jakosnoj skupini

Hrvatski rukometaši u dvoboju s Mađarskom u Osijeku 7.11.2020.

Hrvatski rukometaši u dvoboju s Mađarskom u Osijeku 7.11.2020.

Foto: Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska muška rukometna reprezentacija bit će nositelj u ždrijebu skupina za Europsko prvenstvo 2022. godine.

Domaćini Eura su Slovačka i Mađarska, a uoči ždrijeba skupina koji će se održati 6. svibnja u Budimpešti, Europska rukometna federacija (EHF) objavila je sastav 'šešira'.

Hrvatska je kao finalist posljednjeg natjecanja u prvom šeširu, odnosno ima status nositelja, baš kao i europski prvak Španjolska te četiri pobjednika kvalifikacijskih skupina - Norveška, Slovenija, Njemačka i Portugal, te protiv tih momčadi ne može igrati u prvom krugu Europskog prvenstva.

Zbog slabijeg nastupa na Euru 2020., svjetski prvak Danska je u drugom šeširu, a još gore je prošla Francuska koja je raspoređena u treću jakosnu skupinu za ždrijeb zbog tek 14. mjesta na zadnjem Euru, dok je u kvalifikacijama bila druga.

Na Euru će nastupiti 24 reprezentacije koje će ždrijebom biti  raspoređene u šest skupina sa po četiri momčadi. Po dvije najbolje reprezentacije će proći u drugi krug, u kojemu se spajaju skupine A, B i C, odnosno D, E i F. Nakon drugog kruga, po dvije najbolje idu u borbu za medalje.

Jakosne skupine ('šeširi') za ždrijeb Europskog rukometnog prvenstva 2022.:

1: Španjolska, HRVATSKA, Norveška, Slovenija, Njemačka, Portugal
2: Švedska, Mađarska, Rusija, Danska, Srbija, Austrija
3: Slovačka, Bjelorusija, Island, Češka, Francuska, Sjeverna Makedonija
4: Nizozemska, Crna Gora, Ukrajina, Poljska, Bosna i Hercegovina, Litva

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!