Horvat objavio konačan popis za SP: Dva igrača očekivano otpala

10.01.2023.

10:28

Autor: HRT/HRS

Izbornik Horvat i Ivano Balić

Izbornik Horvat i Ivano Balić

Foto: Sasa Miljevic/ / PIXSELL

Nakon posljednjeg treninga, a dan uoči puta u Jonkoping, izbornik hrvatske muške seniorske reprezentacije Hrvoje Horvat objavio je konačan popis igrača za Svjetsko prvenstvo koje se održava u Švedskoj i Poljskoj od 11. – 29. siječnja 2023. godine.

Budući da je na završnim pripremama u Poreču bio 21 igrač, s popisa su za sada otpali Luka Lovre Klarica i Tomislav Severec.


Očekivana je to odluka jer izbornik je u Poreču imao tri desna vanjska, a Tomislav Severec je bio jedno od pričuvnih rješenja za mjesto lijevog vanjskog. Kako na toj poziciji Horvat ima Domagoja Duvnjaka, Zvonimira Srnu i Josipa Šarca, mladi igrač iz Našica morat će čekati neku drugu priliku za nastup na velikom natjecanju. 


Izbornik dakle, u Švedsku vodi tri vratara, četiri krila, četiri kružna napadača, sedam vanjskih igrača i jednog specijalistu za obranu. Važno je napomenuti da izbornik u svakom trenutku može pozvati nekog od igrača sa šireg popisa 35 koji je Svjetskoj rukometnoj federaciji (IHF-u) prijavljen potkraj studenog.


Od 19 igrača koje vodi u Švedsku, izbornik će večer prije prvog susreta odabrati njih 16 za nastup protiv Egipta. Također, treba znati da izbornici u prvom krugu natjecanja mogu koristiti 18 igrača.

U devet dana boravka u Poreču reprezentacija je imala 14 treninga i dva susreta Croatia Cupa. U svakom od njih, a ostvarene su dvije pobjede, protiv Sj. Makedonije 40:34, a Izraela 37:23 bilo je jako mnogo dobrih stvari, ali i nekih koje će još trebati izbrusiti i popraviti do susreta s Egiptom u petak 13. siječnja u Jonkopingu. Reprezentacija koju je odabrao izbornik, klasični je primjer iskustva: DuvnjakMusaGojunKaračić i mladosti: KuzmanovićKraljevićSrna). Za uspjeh u Švedskoj trebat će uz sreću imati vjeru i sinergiju kakva je oduvijek krasila našu reprezentaciju.


Kao što je poznato, Hrvatska će susrete prvog kruga u Švedskoj igrati u Husqvarna Areni u Jonkopingu. Suparnici su Egipat, Maroko i Sjedinjene Američke Države. Budući da tri reprezentacije iz svake od osam skupina prolaze dalje, za Hrvatsku to ostvarenje nije upitno. Ali, jasno je svima da ključ uspjeha u Švedskoj, odnosno prolazak u četvrt inale, a to je minimum onoga što je kao cilj postavljeno pred ekipu, leži u susretu s Egiptom. On je na rasporedu u petakm, 13. siječnja 2023. godine u 20.30 sati. Dva dana kasnije u isto vrijeme igra se protiv SAD-a, a 17. siječnja s Marokom ponovno u 20.30 sati.


Kada prođe u drugi krug natjecanja, Hrvatska će put Malmo-a. I taj grad i dvorana dobro su joj poznati. Tamo će je sasvim sigurno čekati Danska kao glavni favorit ne samo skupine H, već i Svjetskog prvenstva te još dvije reprezentacije. Riječ je o Tunisu, Bahreinu i Belgiji.


Po dvije najbolje reprezentacije iz tzv. glavnih skupina u Goteborgu, Malmeu Krakovu i Katovicama idu u četvrtfinale. Prolazak među osam najboljih donosi olimpijske kvalifikacije za Igre u Parizu 2024. godine. To je cilj koji su postavile mnoge reprezentacije i neće ga biti ni malo jednostavno ostvariti.

Popis igrača za Svjetsko prvenstvo 2023. godine u Švedskoj i Poljskoj: 


DOMINIK KUZMANOVIĆ – RK NEXE

DINO SLAVIĆ – RK PPD ZAGREB

MATE ŠUNJIĆ – US IVRY HANDBALL

MARIN JELINIĆ – RK NEXE

LOVRO MIHIĆ – ORLEN WISLA PLOCK

FILIP GLAVAŠ – RK TRIMO TREBNJE

PAOLO KRALJEVIĆ – RK PPD ZAGREB

ŽELJKO MUSA – RK PPD ZAGREB

MARIN ŠIPIĆ – HC KRIENS – LUZERN

NIKOLA GRAHOVAC – RK PPD ZAGREB

LEON ŠUŠNJA – ORLEN WISLA PLOCK

DOMAGOJ DUVNJAK – THW KIEL

LUKA CINDRIĆ – BARCA

IGOR KARAČIĆ – HC LOMZA VIVE KIELCE

ZVONIMIR SRNA – RK PPD ZAGREB

JOSIP ŠARAC – FRISCH AUF GÖPPINGEN

IVAN MARTINOVIĆ – MT MELSUNGEN

LUKA ŠEBETIĆ – GWD MINDEN

JAKOV GOJUN – RK PPD ZAGREB

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!