Červar: Situacija u sportu je loša i ne bi me čudilo da sve polako odumire

07.01.2022.

15:33

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Lino Červar

Lino Červar

Foto: Studio 4 / HRT

Počelo je odbrojavanje do početka europskog rukometnog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj, a gotovo svakog dana stižu nove vijesti da reprezentacije ostaju bez glavnih igrača jer su zaraženi COVID-om. Tešku epidemiološku situaciju imaju Francuzi, Srbi, ali i Hrvatska koja je zbog zaraze ostala bez dva ključna igrača Duvnjaka i Cindrića.

- Pandemija je pokazala da čak ni sportaši ne mogu pobijediti nevidljivog protivnika. Sport je u velikim poteškoćama, a pogotovo organizatori. Zaista se može postaviti pitanje ima li smisla ili je li bilo smisla igrati ove dvije godine ovako organizirana natjecanja. Svim reprezentacijama je teško, pa tako i našoj. Trenutno imamo dva slučaja koronavirusa - Duvnjak i Cindrić, i bojimo se kao i svi ostali, da nam se ne dogodi još više, rekao je legendarni rukometni izbornik Lino Červar u emisiji Studio 4.

Dodao je i kako je čuo da su u Mađarskoj rasprodane sve ulaznice, ali da ne zna što će biti i što ih čeka 11. siječnja kada bi Hrvatska trebala igrati prvu utakmicu Europskog prvenstva.

Mario Zorko rekao je kako je EHF ublažio pravilo o izolaciji jer s prijašnjim pravilom o 14-dnevnoj izolaciji bilo bi nemoguće odigrati prvenstvo.

- Sada je smanjeno na pet dana izolacije i budu li testovi Duvnjaka i Cindrića negativni, oni mogu već od prve utakmice nastupiti, rekao je.

- Situacija nije normalna, još je nenormalnija samim time jer se nekoliko dana uoči prvenstva ne zna hoće li se igrati i hoće li se mjere postrožiti. Po meni je najbolje iskoristi sve mogućnosti da se igra, da se pokaže da sport nije pokleknuo. I u nogometu imamo velike probleme, od Premiershipa, Španjolske lige, Francuske lige, Bundes lige..., krpaju se momčadi i do nekoliko minuta uoči izlaska na teren ne zna se tko će istrčati. Svugdje je to problem i pitanje je treba li to sve zaustaviti, upitao se Zorko.

Na upit je li previše da rukometaši svake godine igraju ili europsko ili svjetsko prvenstvo, Červar je rekao kako je samo važan profit.

- Postoje inicijative i u nogometu da svake dvije godine imaju Svjetsko prvenstvo i igrači se tome odupiru. To su iznimni napori, učestalost natjecanja je velika, tjedno se igraju 2-3 utakmice, rekao je, dodavši da je situacija u sportu loša i "ne bi se čudio da sve polako odumire, posebice kolektivni sportovi koji su oblik najveće socijalizacije mladih ljudi", istaknuo je. 

Dodao je i da ga zabrinjava što nemamo dobru i kvalitetnu artikulaciju prema vlasti i medijima zašto se novac treba ulagati u sport.

- To je veliki deficit društva i mogu biti nesagledive posljedice, naglasio je Červar.

Zorko se osvrnuo i na situaciju u hrvatskoj košarci. Rekao je kako je porazno da je neki dan Partizan dobio Split sa 60 koševa razlike - 109-49.

Komentirao je i izjavu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da sljedeće godine neće biti niti kune za sljemensku utrku.

- Ispada da postoje razmišljanja i namjere da se jedva čekalo da se dogodilo ovo što se jučer dogodilo. Nepoštivanje i tradicije i sporta, truda i muke ljudi koji su uložili u to da se digne.  Nepoštivanje i vizije koja je krenula od Ante Kostelića. Naravno da je tu bilo i nepotrebnog trošenja, ali to ne znači da je sve crno ili bijelo i da odmah zbog prve neprilike to treba ukinuti. Utrka je vrijednost Zagreba i Hrvatske. Sad se vraćam na temeljne postulate - niti je na pravi način riješen status sport, niti sportaša ni trenera, rekao je Zorko. 

Červar je dodao kako je budućnosti hrvatskog sporta u radu s djecom.

- Ona se kroz sport mogu mnogo bolje razvijati, a i sport je važan za društvo, zaključio je Červar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!