15:09 / 08.09.2021.

Autor: I.L./A.M./HRT

Primanje za olimpijce i paraolimpijce, Martin Sinković zahvalan na većim izdvajanjima

Martin Sinković

Martin Sinković

Foto: HTV / HRT

- Želim vam čestitati na uspjesima ostvarenima na Olimpijskim igrama i Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Još jednom ste pokazali koliko je sport važan i koliko ste učinili na promociji Hrvatske uopće, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na primanju za olimpijce i paraolimpijce održanom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

- Bile su to za sve nas posebne Olimpijske igre jer su bile odgođene i odvijale su se u drukčijim okolnostima. Ostvareni su sjajni uspjesi za hrvatski sport. Mi ulažemo sto posto više sredstava u sport, no i to nije dovoljno. Nalazit ćemo načine i podrške kroz financiranja jer je to važno za mlade i društvo, stvara radne navike, fair play, čestitost i konačno agilnost koja se kasnije primjenjuje u ostalim segmentima života. Drago mi je što smo izdvojili i sredstva za nagrade, dodao je Plenković.


Čestitkama se pridružila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.


- Prije mjesec i više dana kad smo vas ispraćali prema Tokiju voditelj je u šali rekao da sam stavila preveliki pritisak u vezi medalja, ali znala sam da ćete to i pokazati. Druge najbolje Olimpijske igre nakon Rio de Janeira. Pod izuzetno teškim uvjetima na Paraolimpijskim igrama pokazali ste da možete. Znam da se već pripremate za Pariz, nadam se da će biti publike i da će se održati u pravom duhu olimpijskih igara. Nastavit ćemo vas pratiti i dalje.


Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša zahvalio je Vladi na potpori: 


- Svega toga ne bi bilo da nismo imali osigurane uvjete u teškoj pandemijskoj situaciji. Hvala ministrici i ministru obrane Mariju Banožiću.


Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić pojedinačno je istaknuo osvajače medalja s POI-ja:


- Čestitam našim olimpijcima na sjajnim rezultatima, oduševili ste nas. Ovo je najbolji nastup ikad po broju medalja na Paraolimpijskim igrama. Već se razmišlja o Igrama u Parizu. Imamo projekte i zahvaljujem na lijepim riječima da ćete povećati izdvajanje za sport jer je ulaganje neminovno u mlade.


U ime olimpijaca i paraolimpijaca govorio je Martin Sinković, pohvalivši napredak u brizi za sport i sportaše:


- Povećalo se izdvajanje za sport, zahvalni smo na tome. Mislim da se može još malo napraviti po pitanju vrhunskih trenera, da imaju veću sigurnost, i da se nagrade za osvajače medalja povećaju jer u regiji su puno bolje. Ne mogu se žaliti, ali se nekada osjećamo da smo potplaćeni za rezultate koje ostvarujemo. Mislim da su sportaši najveći promotori u Hrvatskoj i svijetu, smatra Sinković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!