Periša: Potrebna su veća ulaganja države u sport

30.08.2022.

11:24

Autor: HRT/Studio 4

Studio 4: Novi Zakon o sportu

Studio 4: Novi Zakon o sportu

Foto: HRT / HTV

U Ministarstvu turizma i sporta u ponedjeljak je održano javno predstavljanje Nacrta prijedloga Zakona o sportu koji se od 30. srpnja nalazi u e-Savjetovanju. Danas su u emisiji Studio 4 novi zakon komentirali Neven Periša predsjednik ženskog košarkaškog kluba Šibenik i Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta. 

Družak se prvo osvrnuo na EP u vaterpolu koje se ovih dana održava u Splitu, a gdje je veliku pomoć dala i Vlada RH prilikom organizacije samog natjecanja:


- Imao sam tu čast i sreću biti na jako puno prvenstava u vaterpolu i moram priznati da je ovo jedan od najupečatljivijih. Ne samo EP u vaterpolu već sva veća natjecanja ne mogu proći bez potpore Vlade, ovdje se radi o 19 milijuna kuna pomoći, ističe Družak i naglašava kako to nije trošak već ulaganje: 


- Ja ne bih to gledao kao trošak, to bih gledao kao ulaganje, danas se svi hvalimo financijskim rezultatima turističke sezone, ali to se ne događa slučajno. Ulaganje u sportska događanja doprinosi tome. Ovo je izuzetno velika promocija Hrvatske i to su velike poruke koje šaljemo u svijet. 


Studi 4: Novi Zakon o sportu

Studi 4: Novi Zakon o sportu

Foto: HRT / HTV

Financiranje sportova koji su manje atraktivni i koji teško privlače sponzore trebalo bi se unaprijediti novim zakonom, Periša objašnjava kakva je situacija u ženskom sportu: 


- Ako ćemo biti iskreni, za sve selekcije nam treba 500 do 600 tisuća kuna, to su sredstva koja kada se usporede s muškim sportovima, to je onda neusporedivo. Ženskom sportu je potrebno puno više marketinga i sponzore je jako teško dobiti.  Mi trenutno od grada dobivamo oko polovice ovog iznosa koji sam ja spomenuo, ostalo je na klubu da pronađe sredstva. 


Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta naglašava važnost novog Zakona: 


- Ja bih se prvo osvrnuo, nema malih i velikih sportova, možemo ih dijeliti na uspješne i manje uspješne. Na one s velikom i malom bazom. Moram se složiti s vama i reći kako se trebamo osvrnuti još više na razvoj ženskog sporta. Jedna je velika novina izravno financiranje lokalnih sportskih zajednica, te će one plasirati sredstava koja će oni dobiti od središnjeg državnog proračuna. Tu je prije svega riječ o financiranju stručnog rada. Isto tako i nabava opreme za održavanje natjecanja. Ne treba težiti samo prema vrhunskim rezultatima, cilj treba biti i uključivanje djece i mladih u sport i bavljenje sportom.  Ja mislim da smo mi kroz ovaj Zakon pokazali opredijeljene da želimo uključiti sve više djece. 


Tomislav Družak

Tomislav Družak

Foto: HRT / HTV

Predsjednik ženskog košarkaškog kluba Šibenik ističe kako u njegovom gradu ima puno uspješnih klubova i kako Grad nema dovoljno sredstava za sve, već je potrebna pomoć Ministarstva i države: 


- Kad pogledamo izvrsnost šibenskog sporta, imamo nevjerojatan broj prvoligaša u mnogim sportovima, onda je nemoguće nekoga ne zakinuti, svi su oni dio priče koja bi trebala biti praćena, ali grad Šibenik teško sam može pratiti te sportske uspjehe i pomoć države je neuputna i mora biti veća svake godine za određeni postotak.  Teško je naći prave razloge zašto poduzetnici odustaju, vremena nisu kakva su bila prije. Marketing je stvar koju bi trebala provoditi država preko javnih medija, popularizacija se događa tijekom čitave sezone, poduzetnici traže svoju priču. Treba nekoliko godina kako bi se napredovalo i razvila neka priča. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!