Brnjac: Novim zakonom Vlada odgovara na ključne izazove sustava sporta

29.08.2022.

12:33

Autor: HRT/Hina

Nikolina Brnjac

Nikolina Brnjac

Foto: Slavko Midzor/ / PIXSELL

U Ministarstvu turizma i sporta u ponedjeljak je održano javno predstavljanje Nacrta prijedloga Zakona o sportu koji se od 30. srpnja nalazi u e-Savjetovanju, a javno savjetovanje završava s današnjim danom.

Predstavljanju Nacrta prijedloga novog Zakona o sportu prisustvovali su predsjednici krovnih sportskih udruženja, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatskog sportskog saveza gluhih, Hrvatskog akademskog sportskog saveza i Hrvatskog školskog sportskog saveza, predsjednica Nacionalnog vijeća za sport Danira Bilić, predsjednici i glavni tajnici brojnih saveza, članovi radne skupine te drugi predstavnici sustava sporta u Republici Hrvatskoj.


Predstavljenim Nacrtom prijedloga predviđa se izvršenje zadaća iz Programa rada Vlade Republike Hrvatske za razdoblje 2020. - 2024. kao i realizacija niza mjera i aktivnosti koje su propisane Nacionalnim programom športa 2019. - 2026., a temeljem kojih će se još snažnije nastaviti podupirati sportaše i cijeli sustav sporta kao i sve hrvatske građane u bavljenju sportom.


- Zakon o sportu je dokument koji predviđa niz pozitivnih promjena za čitav sustav sporta, a pripremljen je u transparentnom i uključivom procesu u kojem su sudjelovali predstavnici krovnih sportskih udruženja, nacionalnih saveza, županijskih sportskih zajednica, akademske zajednice i brojni drugi stručnjaci i dionici sustava sporta. Prijedlogom Zakona Vlada RH daje odgovore na ključne izazove u sustavu, a njegovim donošenjem realizirat će se mjere propisane Nacionalnim programom športa, uključujući i donošenje kategorizacije sportova koja postaje i temelj za dodjelu sredstava, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u službenom priopćenju.


Novim Zakonom vrhunskim sportašima I. kategorije će biti regulirano plaćanje doprinosa, odnosno mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, uz postavljeni imovinski cenzus. Bit će regulirano i dodjeljivanje nacionalne stipendije vrhunskim sportašima I, II. I III. kategorije, kao i trajne naknade za trenere osvajače medalja na olimpijskim, paraolimpijskim i olimpijskim igrama gluhih.

Nikolina Brnjac

Nikolina Brnjac

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL / -

Zakonom se na jasan način definira sustav sporta kako bi se unaprijedio status sportaša i kvaliteta obavljanja sportskih djelatnosti te potaknulo što više djece i mladih na bavljenje sportom. Propisuje se obrazovanje trenera kako bi bilo usklađeno sa stvarnim potrebama sporta i usmjereno na zaštitu sportaša, a osobito djece i mladih. Osim toga, jasnije se definira sustav financiranja sporta, a financiranje povezuje s transparentnim kriterijima.


- Vlada RH preuzela je odgovornost i za razvoj sporta na lokalnoj razini, osiguravši izravno izdvajanje iz Državnog proračuna za županijske sportske zajednice, za stručni kadar i opremu za sportaše do 18 godina, istaknula je ministrica Brnjac. 


U novom Zakonu predviđeno je i detaljnije definiranje ulaganja u sportsku infrastrukturu putem donošenja mreže sportskih građevina, kao i u razvoj lokalnog sporta, što doprinosi dostupnosti sportskih aktivnosti za sve građane Hrvatske - od rekreativaca i amatera do vrhunskih sportaša.


Iz Vlade ističu da je ulaganje u sport od 2016. naraslo u stopostotnom iznosu te da u ovoj godini iznosi gotovo 440 milijuna kuna. Ulaganja su bila usmjerena kako u vrhunski sport, tako i u lokalni, školski i akademski sport te u sportsku infrastrukturu i velike sportske manifestacije.


- Stupanjem na snagu Zakona, koje je predviđeno s početkom 2023. godine, dodatno će se povećati sredstva za sport te će ona iznositi oko pola milijarde kuna, a u daljnjoj suradnji s drugim resorima nastavit ćemo raditi na svim izazovima u sustavu, a koji nisu u nadležnosti ovog Zakona, zaključila je ministrica Brnjac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!