Senzacionala pobjeda St-Germain, Ljutić ispala, Popović 17.

18.02.2023.

Zadnja izmjena 14:33

Autor: Dnevnik/Sport/M.Š./HRT

Mikaela Shiffrin, Laurence St-Germain, Lena Deurr

Mikaela Shiffrin, Laurence St-Germain, Lena Deurr

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Puno se očekivalo od nastupa Zrinke Ljutić i Leone Popović u slalomu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, no djevojke nažalost, kao i njihovi timovi, ne mogu biti zadovoljni prikazanim. Ljutić nije završila drugu vožnju, a Popović je na kraju završila 17. Svjetska prvakinja je, iznenađujuće, Kanađanka Laurence St-Germain. Imala ie imala startni broj 18., a na kraju je zlatna. Amerikanka Mikela Shiffrin osvojila je srebro, a Njemica Lena Duerr je brončana. 

Kanađanka je bila iznenađenje i prve vožnje u kojoj je sa startnim brojem 18 došla do trećeg mjesta zaostavši za vodećom Mikaelom Shiffrin za 61 stotinku.

St-Germain je odlično skijala i u drugoj vožnji u kojoj joj je šesti rezultat donio naslov svjetske prvakinje u nevjerojatnom raspletu.

Naime, drugoplasirana Švicarka Wendy Holdener je bila na putu prema preuzimanju vodstva, ali je nakon drugog prolaznog vremena pregazila vrata i ostala bez plasmana.

Četverostruka svjetska prvakinja u slalomu Mikaela Shiffrin je ušla u drugu vožnju s velikom prednošću, ali ju je do trećeg prolaza izgubila i s tek 29. vremenom druge vožnje na kraju osvojila drugo mjesto sa 57 stotinki zaostatka za pobjednicom.

Brončano odličje, njeno prvo pojedinačno na velikim natjecanjima, osvojila je 31-godišnja Njemica Lena Duerr koja je za Kanađankom zaostala za 69 stotinki.

Do današnje utrke u Meribelu Laurence St-Germain nijednom nije bila na pobjedničkom postolju, a najbolji rezultat u utrkama Svjetskog kupa bilo je peto mjesto koje je osvojila na paralelnom slalomu, dok je u klasičnom slalomu bila šesta prije nešto više od dvije godine u Leviju.

Loš dan za Popović i Ljutić 

Nažalost, rasplet druge vožnje nije bio povoljan za hrvatske skijašice.

Leona Popović je nakon 12. mjesta u prvoj vožnji u drugom nastupu imala 21. rezultat, što joj je ukupno donijelo 17. mjesto, što je njen najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima, ali je prema formi iz ove sezone i sama zasigurno očekivala mnogo više.

Zrinki Ljutić je sedmo mjesto iz prve vožnje otvarala mogućnost borbe za odličja, ali 19-godišnja Zagrepčanka nije dobro ušla u drugi nastup, u kojem nije uspjela doći ni do prvog prolaznog vremena te je tako ostala bez plasmana u svom debitantskom slalomskom nastupu na svjetskim prvenstvima.

Svjetsko prvenstvo završava nedjeljnim slalom za skijaše na kojem će nastupiti četvorica hrvatskih reprezentativaca,
Filip Zubčić, Samuel Kolega, Istok Rodeš i Matej Vidović.

Start prve vožnje je u 10 sati, a druge u 13.30 sati.

Prijenos je na našem portalu i na HTV2. 

Mikela Shiffrin je loše odvozila, na kraju je druga i osvaja srebro. Lena Duerr je brončana, a senzacionalna pobjednica slaloma je Laurence St-Germain koja je imala startni broj 18.!

video thumb

Wendy Holdener je uvjerljivo vozila u drugoj vožnji, ali izletjela sa staze!

Kanađanka Laurence St-Germain preuzima vodstvo i to je njezin rezultat karijere. Ima u džepu najmanje broncu!

Njemica Lena Duerr preuzima vodstvo s male dvije stotinke prednosti ispred Holtmann

Zrinka Ljutić je na stazi, no nije uspjela je doći niti do prvoga prolaza. Riskirala je puno i promašila jedna vrata

video thumb

Norvežanka Mina Fuerst Holtmann preuzima vodstvo, imala je 41 stotinku brže vrijeme od Hector

Sara Hector iz Švedske odličnom vožnjom preuzima prvo mjesto

Leona Popović nastupa u drugoj vožnji. Na prvom prolasku imala je 49 stotinki prednosti, a na drugom 23 stotinke. No onda je napravila nekoliko sitnih pogrešaka i na trećem prolazu otišla na 0.17 zaostaka. Na kraju zaostatak 0.47 te trenutno osmo mjesto za hrvatsku skijašicu

video thumb

Prvih 15 djevojaka spustilo se niz stazu. Talijanka vodi

Talijanka Lara Della Mea preuzima vodeću poziciju za 13 stotinki bila je bolja od Gritsch

Austrijanka Franziska Gritsch otvorila je drugu vožnju. Njezino je vrijeme 1:44.49

Uskoro počinje druga slalomska vožnja na Svjetskom prvenstvu, Ljutić nakon prve 7., a Popović je bila 12.


Kako je bilo u prvoj vožnji?


Leona Popović je u svojem prvom nastupu u elitnoj skupini, sa startnim brojem 3, za Shiffrin zaostala za 1.62 sekundi, što joj je bilo dovoljno za 12. mjesto u prvoj vožnji.

Švicarka Wendy Holdener nameće se kao najozbiljnija suparnica Shiffrin u borbi za zlato, jer je za Amerikankom zaostala samo 19 stotinki.

Treća je Kanađanka Laurence St-German, koja zaostaje 61 stotinku za Amerikankom.

Prijenos od 13.30 možete pratiti na našem portalu i Drugom programu HTV-a. 

"Sve je moguće"


- Nisam našla neki dobar ritam, probala sam puštati skiju, ali kao da sam zapinjala u snijegu, tako da samo to što sam držala ritam je bilo teže. Vidjet ću sada što ću napraviti sa skijama jer je s drugim laufom sve moguće, istaknula je nakon prve vožnje Zrinka Ljutić.

- Možda sam malo previše zatezala jer mi se u ogledu staza činila dosta zatvorena. Još sam na sve to zavlačila skiju i nisam se dovoljno odlučila pustiti je ranije. Po ravnom dijelu, kada sam pustila, povuklo me na iza pa sam imala problema. Nekako nisam zadovoljna s tom svojom vožnjom, rekla je Leona Popović. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!