Kristoffersen svjetski prvak, Grk Ginnis uzeo broncu, Zubčić 11.

19.02.2023.

Zadnja izmjena 14:28

Autor: M.Š./HRT

Filip Zubčić

Filip Zubčić

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Norvežain Henrik Kristoffersen osvojio je naslov svjetskog prvaka u slalomu u Courchevelu uspevši se sa 16. mjesta nakon prve vožnje do zlata, dok je najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić zauzeo 11. mjesto sa 73 stotinke zaostatka. 

Iskusni 28-godišnji Kristoffersen najbolje se snašao na zahtjevnoj drugoj stazi koju je postavio njemački trener i zaostatak od 91 stotinke koju je imao nakon prve vožnje pretvorio u trijumf sa 20 stotinki boljim vremenom od srebrnog Grka AJ Ginnisa, dok je broncu osvojio bivši juniorski svjetski prvak u ovoj disciplini Talijan Alex Vinatzer sa 38 stotinki zaostatka.

Zubčiću (30) ovo je najbolji plasman u slalomu na svjetskim prvenstvima, dosada mu je to bilo 13. mjesto iz Beaver Creeka 2015.

Od preostale trojice hrvatskih predstavnika, Samuel Kolega je završio na 34. mjestu sa 4.45 sekundi iza Kristoffersena, Matej Vidović 36. sa 4.92 sekunde slabijim vremenom od Norvežanina dok Istok Rodeš nije završio drugu vožnju.

Kao što se i očekivalo, s obzirom na minimalne razlike nakon prve vožnje kada je čak 19 vozača bilo unutar sekunde, druga je vožnja donijela brojna uzbuđenja, a rizik se najviše isplatio Kristoffersenu.

Za Kristoffersena je ovo drugo zlato sa svjetskih prvenstava u karijeri, a prvo u slalomu, bio je svjetski prvak i u veleslalomu prije četiri godine u Areu.

U slalomu je u Svjetskom kupu ostvario 23 pobede, a u ovoj disciplini ima i broncu s prošlog SP u Cortini d'Ampezzo te broncusa ZOI iz Sočija 2014.

Ginnis (28), koji je nakon prve vožnje dijelio drugo mjesto, uspio je spojiti dva odlična nastupa u jednom danu po drugi put zaredom, prije tri tjedna je bio drugi u Chamonixu u Svjetskom kupu, te osigurati Grčkoj prvo odličje sa svjetskih skijaških prvenstava u povijesti.

Ovaj rođeni Atenjanin je sa 15 godina preselio u SAD, a od 2020. godine nastupa za zemlju u kojoj je rođen.

Vinatzer (23) je dosada u karijeri dva puta bio treći u utrkama slaloma za Svjetski kup, dok je prije dvije godine u Cortini ostao nadomak medalje na SP završivši kao četvrti.

Vodeći nakon prve vožnje Austrijanac Manuel Feller nije uspio spojiti dvije dobre vožnje te je završio na diobi sedmog mjesta zajedno s vodećim slalomašem u Svjetskom kupu Norvežaninom Lucasom Braathenom, koji je nakon prve vožnje dijelio drugo mjesto s Ginnisom.

Olimpijski pobjednik iz Pekinga od lani Francuz Clement Noel zauzeo je četvrto mjesto sa 41 stotinkom iza Kristoffersena, odnosno tri iza Vinatzera, dok je branitelj naslova Norvežanin Sebastian Foss-Solevaag nakon lošeg drugog nastupa pao s petog na 19. mjesto.

Posljednji niz stazu spustio se Ausrijanac Manuel Feller, vodeći nakon prve utrke. Feller je loše odskijao, na kraju je tek sedmi. To znači da je Norvežanin Henrik Kristoffersen uzeo zlato, Grk AJ Ginnis je srebrni, a Alex Vinatzer iz Italije uzeo je broncu.

Grk AJ Ginnis, velika senzacija svjetskog skijanja, a koji je bio drugi u Chamonixu, na kraju je drugi, što znači da je osvojio najmanje broncu!

Braathen radi veliku grešku, nakon što je odlično skijao. To znači da je Henrik Kristoffersen najmanje brončani!

Nakon nastupa Noela, Zubčić sada zauzima šesto mjesto.

Ostalo je deset najboljih, Filip Zubčić trenutačno je četvrti.

Ipak, Sebastian Holzmann "skida" Filipa Zubčića s prvoga mjesta. Bio je 11 stotinki brži.

Više skijaša nakon našega Filipa nije ga uspjelo prestići, najbliži je bio Britanac Dave Ryding, ali je zaostao devet stotinki.

Filip Zubčić na prvom prolazu imao je prednost od 0.60, na drugom 0.33, na trećem 0.38 te na kraju ima prednost od 0.30.

video thumb

Počela je druga vožnja, a odmah na početku, Belgijac Armand Marchant došao je do cilja s vremenom 1:41.60. Španjolac Joaquim Salarich je pak promašio vrata.

Podsjetimo, nakon prve vožnje, jedini Hrvat među prvih 30 je Filip Zubčić, koji je na 24. mjestu. 

Istok Rodeš je završio na diobi 31. mjesta s 2.09 sekundi zaostatka, Matej Vidović je 33. s 2.18 sekundi slabijim vremenom, a Samuel Kolega 36. s 2.27 sekundi iza vodećeg Austrijanca Manuela Fellera.

Drugo mjesto iza Fellera dijele vodeći slalomaš u Svjetskom kupu Norvežanin Lucas Braathen i Grk AJ Ginnis, koji je bio drugi u slalomu u Chamonixu prije dva tjedna, sa po 13 stotinki slabijim vremenom od Fellera, četvrti Nijemac Linus Strasser zaostaje 14 stotinki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!