16:37 / 25.09.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Regata Svetog Duje: Hrvatska bolja od Velike Britanije

Regata Svetog Duje

Regata Svetog Duje

Foto: Milan Sabic / Pixsell

U sunčanoj atmosferi splitske Rive koja je ugostila europske veslače svjetske klase, održana je 19. Međunarodna veslačka regata Sveti Duje s tri atraktivne utrke.

U prvoj studentskoj utrci između Sveučilišta u Aachenu i Sveučilišta u Splitu, pobjedu je odnio domaćin. Uslijedio je dvoboj legendi Cambridgea i Splita, u kojem su pobjedu tijesno odnijeli gostujući veslači, a kao vrhunac događaja, na Rivi je održana repriza olimpijskog finala iz Sydneyja 2000. godine sa zlatnom posadom osmerca Velike Britanije i brončanim hrvatskim veslačima.

U do kraja napetoj finalnoj utrci 19. Regate Sveti Duje, slavila je hrvatska posada.

Veslači su se zatim preselili na Peristil gdje je u predivnom ambijentu povijesnog dijela grada Splita, održana dodjela odličja koju su uveličali predstavnici organizatora i uzvanika - rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Legendama Splita priznanja je dodijelio predsjednik HVK Gusar Ivica Botica, a gostima iz Cambridgea, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ante Bačić. Britanskim olimpijcima medalje je uručio savjetnik ministrice turizma i sporta Josip Pavić, a zlatna odličja proslavljenom hrvatskom osmercu iz Sydneyja, uručio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

- Uspjeli smo im izbiti to zlato iz džepa. Sad će oni čekati sljedećih 20 godina da nam vrate. Imali smo ove godine poteškoća sa studentskim regatama, ukoliko bi došli ovdje morali bi po povratku biti 14 dana u specifičnim karantenama, ali imamo obećanja za sljedeću regatu da će doći i Oxford i Cambridge, rekao je Nikša Skelin, proslavljeni hrvatski veslač sa splitskom adresom i novi predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!