Olimpijac "zaglavio" u izolaciji: Ne znam kako se to uspjelo baš meni dogoditi

14.07.2021.

14:19

Autor: K.L./HRT/Studio 4

Matija Marinić

Matija Marinić

Foto: Studio 4 / HRT

Hrvatski kanuist u slalomu na divljim vodama Matija Marinić završio je u samoizolaciji u Tokiju uoči Olimpijskih igara. Ipak, od sutra bi trebao opet dobiti mogućnost treninga, a o svojoj je neobičnoj situaciji govorio u Studiju 4.

- Prije osam dana krenuo sam na put, letjeli smo letom Turkish Airlinesa iz Istanbula za Tokio na kojem se našao jedan pozitivan slučaj. Apsurd je u tome da su nas kontaktirali tek nakon osam dana i stavili u izolaciju. U osam dana smo bili slobodni, trenirali i već sam zaboravio na putovanje, objasnio je Marinić te nastavio:

- Vrlo vjerojatno je zaražena osoba običan putnik. Stavili su nas par sportaša iz drugih zemalja u samoizolaciju, ja, Ukrajinka i jedan Kanađanin. Na tom letu bilo je drugih sportaša, npr. Slovenci, koji nisu završili u samoizolaciji. Taj avion je bio poluprazan, nisam ni sjedio na svojem sjedištu, kad sam to vidio, ja sam se premjestio u stražnji dio gdje sam imao tri sjedišta za sebe jer sam visok i mogao sam se komotnije ispružiti. Nisam ni sjedio na svojem sjedištu.

Ističe da je problem što nitko od organizatora nije rekao da će to biti tako u ovakvim slučajevima.

- U ponedjeljak smo samo dobili poziv u sobu, bez objašnjenja tko je ta osoba bila. Vrlo moguće da se i ta osoba premjestila i sjela negdje drugdje. Nismo dobili nikakve informacije, samo smo dobili obavijest o samoizolaciji, rekao je.

Marinić je cijepljen i na svakom testiranju u Tokiju bio je negativan.

- Nalazimo se u balonu, svi sportaši iz kajaka i kanua na divljim vodama nalazimo se u istom hotelu. Ne možemo napustiti hotel, testiramo se svako jutro. Jedini izlazak u osam dana bio je na trening na našu stazu, večeru imamo u hotelu. Uopće ne izlazimo iz hotela, osim na trening.

Ipak, dobio je danas i neke pozitivne vijesti...

- Dobili smo danas informaciju da će nam se od sutra omogućiti trening u posebnoj grupi koja će biti odvojena od ostalih sportaša. Takvu grupu su imali i Englezi koji su na crnoj listi zbog delta soja. Kad su došli u Tokio, u prva tri dana su imali termin kad su bili samo oni. Ovim putem bih se zahvalio predsjedniku Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatku Mateši i veleposlaniku Draženu Hrastiću, članovima misije, što su izvršili pritisak da mi se omogući normalno treniranje za olimpijski nastup, rekao je Marinić.

- Po kartama, mi smo trebali sjediti u redu 16. Mislim da sam ja bio 16E, a dobili smo informaciju da je pozitivan slučaj bio na 15A te smo u samoizolaciju morali ići svi iz redova 15 i 16, a red 14 nije išao u samoizolaciju. Ne znam kako se to uspjelo baš meni dogoditi, ali nadam se da će to biti dobro od sutra, rekao je Marinić.

Nada se da će se dalje samo usredotočiti na nastup na svojim prvim Igrama.

- Duh mi je i dalje jak, čak i dva dana koja sam izgubio na samoizolaciji nisu problem. Bio bi problem da sam morao odraditi svih sedam dana jer onda bih sigurno pao u formi. Naš sport je dosta tehnički i brzo se izgubi osjećaj za vodu, rekao je Marinić.  

- Uzbuđen sam, ovo su mi prve olimpijske igre, sada želim ostvariti samo najbolji rezultat i predstaviti Hrvatsku. Očekujem da se plasiram u finale, a onda ću pokušati sve od sebe, pa što sudbina odredi, zaključio je Marinić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!