Nordijske zemlje također protiv ruskih i bjeloruskih sportaša na OI

07.02.2023.

14:44

Autor: HRT/Hina

Ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara

Ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Olimpijski i Paraolimpijski odbori nordijskih zemalja pridružili su se sve većem broju zemalja koje se i službeno protive ideji Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se pronađe model kojim bi se omogućilo sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine.

- Sada nije pravo vrijeme za razmatranje njihovog povratka; to je naš stav. Mi, Nordijski olimpijski i paraolimpijski odbori, koristimo ovu priliku kako bismo još jednom podržali ukrajinski narod i njegovu želju za mirom, stoji u priopćenju Nordijskih olimpijskih odbora poslanom MOO-u.


Prošloga mjeseca pojavila se ideja unutar MOO-a prema kojemu bi ruski i bjeloruski sportaši mogli izboriti norme za nastup na OI u Parizu putem azijskih kvalifikacija s obzirom na to kako im je zabranjeno sudjelovanje u međunarodnim sportskim natjecanjima koja organiziraju europski savez otkako je Rusija napala Ukrajinu koristeći se teritorijem Bjelorusije krajem veljače prošle godine. Toj ideji odmah su se suprotstavili Latvija, Litva, Estonija i Poljska, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je kazao kako bi dozvola nastupa ruskim sportašima u Parizu bio pokazatelj kako je "teror u neku ruku prihvatljiv".


Ranije u utorak protiv nastupa ruskih sportaša na OI izjasnila se i pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!