Pariška gradonačelnica ipak protiv nastupa Rusa na OI-ju

07.02.2023.

14:04

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Pariz domaćin Olimpijskih igara 2024. - ilustracija

Pariz domaćin Olimpijskih igara 2024. - ilustracija

Foto: kovop / Shutterstock

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo promijenila je svoje prijašnje stajalište o nastupu ruskih sportaša na Olimpijskim igrama 2024. te je izjavila da oni ne bi smjeli nastupiti sve dok traje rat u Ukrajini.

Potkraj prošlog mjeseca čelnica grada domaćina sljedećih ljetnih olimpijskih igara izjasnila se da je za nastup ruskih predstavnika pod neutralnom zastavom kako sportašima ne bila uskraćena mogućnost da se natječu.

Hidalgo je to prije nešto više od tjedan dana vidjela kao kompromisno rješenje, koje je u utorak u razgovoru za France Info nazvala nepoštenim.

Pariška gradonačelnica je u tom medijskom istupu konstatirala da neutralna zastava zapravo ne postoji, ali napravila i distinkciju spomenuvši ruske disidente koji bi željeli nastupiti pod zastavom izbjeglica. Hidalgo je rekla da su to ljudi koji ne podržavaju Vladimira Putina i njegovu agresiju.

Ruski sportaši su već nastupali kao "neutralni" u posljednja dva olimpijska ciklusa, na ljetnim Igrama u Tokiju 2021. i pola godine poslije na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, zbog sankcija nametnutih Ruskom olimpijskom odboru za sustavno korištenje dopinga. Na tim Igrama ruski sportaši i sportašice nisu mogli nastupati pod svojim nacionalnim obilježjima, niti je u slučaju osvajanja naslova olimpijskog pobjednika intonirana ruska himna.

- Nisam za takvu opciju, ona mi se čini potpuno nepoštena, izjavila je Hidalgo:

- Ne želimo vidjeti u svečanom mimohodu državu koja napada drugu i praviti se da se to ne događa, dodala je pariška gradonačelnica.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je potkraj siječnja zatražio od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se Rusima odmah zabrani nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Unatoč brojnim drugim zahtjevima za izbacivanjem ruskih i bjeloruskih sportaša s OI-ja 2024., Međunarodni olimpijski odbor (MOO) pripremio je hodogram za njihovo ponovno uključivanje u međunarodna natjecanja, s kojih su uglavnom bili isključeni nakon ruske invazije na ukrajinsko tlo. U MOO-u smatraju da nijednom sportašu ne bi smjelo biti zabranjeno natjecati se, samo zbog njegove putovnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!