17:45 / 09.02.2019.

Autor: I.L.K./HVS/HOO/Hina

Napad u Splitu osudili HVS, HOO, sportaši i političari

Screenshot: SD

Screenshot: SD

Foto: - / -

"Svaki čin nasilja, ikada, igdje i prema bilo kome je jednostavno neprihvatljiv".
- Ispred Hrvatskog vaterpolskog saveza te u svoje osobno ime, najoštrije osuđujem izgred koji se dogodio na splitskoj rivi, a u kojem su napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde. Svaki čin nasilja, ikada, igdje i prema bilo kome je jednostavno neprihvatljiv, objavio je Hrvatski vaterpolski savez u priopćenju koje potpisuje izvršni direktor HVS-a Perica Bukić.

Odgođena utakmica u Splitu, VSS traži pojačane mjere sigurnosti

Splitska policija privela trojicu napadača na vaterpoliste Zvezde

- U Regionalnoj vaterpolskoj ligi, u 11 sezona koliko se odvija ovo natjecanje nikada nismo imali nikakve izgrede, napade na sportaše ili njihov stožer. Uostalom, i ovaj napad se dogodio izvan ikakve moguće ovlasti tijela ovog natjecanja, budući da je do napada došlo na javnom prostoru u gradu, daleko od sportskog borilišta i u slobodno vrijeme sportaša.

Ono čemu se iskreno i duboko nadam je da ovaj izgred neće utjecati na dosad iznimno korektne odnose između svih sudionika Regionalne lige, svih klubova i saveza, kao i na sam projekt zajedničkog sportskog natjecanja koji se dosad pokazao vrlo uspješnim za sve njegove dionike.

S druge strane, ovo što se dogodilo nikako niti mi u vaterpolskoj zajednici ne smijemo podcijeniti, te i nas obvezuje napraviti sa svoje strane dodatan napor da se ovakvo što više nikad i nigdje ne ponovi, stoji u priopćenju objavljenom na stranicama HVS-a.

HOO: Ogromna mrlja na Hrvatsku
 
Hrvatski olimpijski odbor (HOO) također je odaslao priopćenje za javnost u kojem je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša reagirao na izgred na splitskoj rivi.

- U ime Hrvatskog olimpijskog odbora i cjelokupne hrvatske sportske obitelji najoštrije osuđujem ovaj huliganski čin koji sa sportom nema nikakve veze. Napad na sportaše iz druge države, koji su samo došli na izvršavanje klupskih obveza, nikako ne ide u istu rečenicu sa Splitom koji nazivamo i "najsportskijim gradom na svijetu". Krajnje je vrijeme da nadležne državne službe i institucije počnu rigorozno provoditi zakonske akte protiv huliganizma u sportu i oko sporta jer ovakvi ispadi bacaju ogromnu mrlju na Hrvatsku kao svjetski prepoznatljivu sportsku i turističku destinaciju, stoji u priopćenju Hrvatskog olimpijskog odbora.

"Split nije i neće bit grad koji tolerira nasilje"

Napad na beogradske sportaše osudili su brojni sportaši te političari, među kojima župan Blaženko Boban i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je poručio da Split nije i neće bit grad koji tolerira nasilje.

- Ne mislim da dobro čini bilo tko koji se ne zgraža nad takvim stvarima. Takva osoba ne može reći da voli svoj grad, županiju ili domovinu, rekao je župan Boban.

- Osuđujem napad na trojicu vaterpolista Crvene zvezde koji su danas htjeli uživati na splitskoj Rivi. Split je otvoren i gostoljubiv grad. To smo dokazali i činit ćemo sve da tako i ostane, istaknuo je u svojoj objavi gradonačelnik Krstulović Opara.

Napad na vaterpoliste u Splitu osudili su popodne brojni utjecajni sportaši i političari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!