Muška karate reprezentacija brončana na EP-u

26.03.2023.

14:08

Autor: HRT/Lovorko Magdić

Muška karate reprezentacija

Muška karate reprezentacija

Foto: Lovorko Magdić / HRT

Hrvatska muška reprezentacija u borbama (Enes Garibović, Ivan i Anđelo Kvesić, Ivan Martinac, Zvonimir Živković, Ante Mrvičić, Jakov Bunjevac) osvojila je brončanu medalju posljednjeg natjecateljskog dana na EP u karateu u španjolskom gradu Guadalajari.

Naši su u susretu za ekipnu broncu slavili protiv Crne Gore s 3-1. Superioran je ponovno bio Ivan Kvesić koji je ostvario prvi bod pobjedom 8-0. U idućem nastupu Anđelo Kvesić izgubio je 4-0. Gotovo do polovice meča Ivana Martinca bilo je taktičko nadmudrivanje, a onda je uslijedila velika Ivanova serija (6-0) za drugi hrvatski bod. Treći, što je značilo i ukupnu pobjedu mudrim i znalačkim pristupom ostvario je Enes Garibović, odigravši 1-1, ali bod je pripao hrvatskoj selekciji zbog "senshua" ili pravila prvog osvojenog boda. 


- U četiri godine nisam izgubio meč za ekipu... Ali, najvažniji je timski rad, pun samopouzdanja bio je Ivan Kvesić, a brat Anđelo je naglasio kako je unatoč njegovom porazu ekipa odradila izvrsno, čime su i stigli do bronce. 


- Još jutros sam se mučio s ukočenim vratom, i raznim problemima posljednjih tjedana, kao i ostali kolege iz reprezentacije. Zato je ova medalja još dodatno veliki uspjeh", rekao je Ivan Martinac, a Enes Garibović potvrdio stalnost ekipe, odličja koja osvajaju, nadajući se da će uskoro tako biti i na predstojećem SP u Budimpešti ove godine. 

Galerija
Europsko prvenstvo u karateu, Foto: Lovorko Magdić/HRT
Muška karate reprezentacija, Foto: Lovorko Magdić/HRT

Hrvatska je na taj način osvojila četiri medalje na EP u Španjolskoj. Ženska vrsta u borbama je srebrna (Lucija Lesjak, Lea Vukoja, Sadea Bećirović, Mia Greta Zorko), Enes Garibović je pojedinačno srebrni u poluteškoj kategoriji (-84 kg), a Anđelo Kvesić brončani u teškoj (+84 kg). 


Najviše zlata osvojila je Njemačka - četiri, a najviše odličja Italija - 11. 


Naši su bili uspješni i u natjecanju EP u parakarateu. Daniela Topić obranila je zlato na turniru osoba s intelektualnim poteškoćama, a Stipe Barić na istoj razini natjecanja broncu. 


Sljedeće EP održat će se u Zadru u svibnju iduće godine. 

Razgovor s našim karatistima nakon osvojene ekipne bronce

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!