09:30 / 15.07.2021.

Autor: M.M./HRT/HKS

Matija Marinić vratio se treninzima u Tokiju

Matija Marinić, najbolji hrvatski kanuist vratio se na stazu

Matija Marinić, najbolji hrvatski kanuist vratio se na stazu

Foto: HRT / HKS

Najbolji hrvatski kanuist na divljim vodama, Matija Marinić, nakon dvodnevne samoizolacije vratio se na stazu na kojoj se priprema za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Zbog mogućeg kontakta s putnikom zaraženim koronavirusom na letu kojim su stigli u Japan, Mariniću i njegovu treneru Stjepanu Perestegiju prvobitno je propisana samoizolacija u trajanju od tjedan dana, no nakon njihovih apela te uz potporu predsjednika Hrvatskoga olimpijskog odbora Zlatka Mateše i veleposlanika Republike Hrvatske u Japanu Dražena Hrastića odluka je izmijenjena.

Mariniću su omogućeni treninzi na stazi u posebnom terminu u središnjem dijelu dana. Taj su termin po dolasku u Tokio imali Britanci čija je zemlja na popisu onih epidemiološki visoko rizičnih zbog širenja delta soja koronavirusa.

- Zahvalni smo svima koji su imali sluha za izmjenu odluke koja je ugrožavala moj nastup na Olimpijskim igrama. Odluka je izmijenjena i sportašima iz Ukrajine i Kanade koji su istodobno s nama stavljeni u karantenu. Sada treniramo u posebnom terminu, no ostaje nam zabrana silaska na jelo u restoran kamo dolaze drugi sportaši. To smo i tražili. Sve ćemo ispoštovati kako bih mogao trenirati, te na stazi 25. srpnja dati svoj maksimum. Vjerujem kako se nitko od nas nije zarazio koronavirusom. Cijepljeni smo i iza nas je deset negativnih testova na koronavirus od dolaska u Japan, rekao je Marinić poslije prvog treninga na stazi nakon dvodnevne pauze.

Izmjenom odluke o samoizolaciji zadovoljan je i Perestegi.

- Ovo je najbolji primjer da borba za odličja počinje izvan terena – u našim glavama. Kada je osjetio da je uz njega, nakon udaljavanja sa staze, cijela hrvatska javnost, Marinić je dobio dodatan poriv da izbori nastup u završnici Olimpijskih igara, te da da sve od sebe u borbi za odličje, istaknuo je Perestegi.

Marinić i Perestegi u hotelu u blizini staze na kojoj treniraju, ostaju još nekoliko dana. Nakon toga se sele u Olimpijsko selo. Olimpijske igre otvaraju se 23. srpnja 2021. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!