Krajač o Đokoviću: Ova situacija je veliki gubitak za sport

09.01.2022.

19:34

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/K.L.

Siniša Krajač

Siniša Krajač

Foto: HTV / HRT

- Svako veliko i važno natjecanje kao što je ovo u Australiji ima svoje propozicije i kvalifikacijski ciklus, a samim time ima i propozicije kako se dolazi tamo, rekao je Siniša Krajač, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora, u središnjem Dnevniku HTV-a komentiravši slučaj Novaka Đokovića i oduzimanje njegove vize od strane australskih vlasti.

- Ne vjerujem da je ijedan sportaš krenuo u Australiju bez da je zadovoljio sve te uvjete koji su propisani za dolazak u državu. Kao sportaš, mogu reći da se ne odnose prema njemu kao što bi se trebali prema jednom vrhunskom sportašu. Ipak je on prvi tenisač svijeta i nije došao samo tako u Australiju, već je došao odigrati turnir, objasnio je Krajač.

Kakav god ishod odluke bio, izgubio je sport, smatra Krajač govoreći o slučaju Novaka Đokovića te dodaje:

- Sportaš nije trenirao, psihički je ovo ostavilo traga na njemu. Njegova sportska izvedba ne bi bila na nivou na kojem bi bila da se ovo nije događalo. Također, ovo sigurno ne ide u prilog organizatoru. Ovakva situacija je veliki gubitak za sport.

Pred sportašima sada su Zimske olimpijske igre u Pekingu koje će biti u još strožim uvjetima nego one ljetne u Tokiju.

- Uvjeti su vrlo strogi, na linku na kojem se prijavljujemo ima četiri QR koda. Moramo se 15 dana prije odlaska početi testirati, prijavljivati svoje zdravstveno stanje... Sam odlazak tamo - testiranje u Zagrebu, testiranje u Milanu, da bi uopće mogli krenuti za Peking. Ni Đoković nije mogao doći samo tako u Australiju, rekao je Krajač.

Zahvalio se glavni tajnik HOO-a svima u HZJZ-u koji su pomogli procijepiti hrvatske sportaše.

- Mi imamo jako dobre uvjete i zadovoljene sve kriterije za odlazak u Peking. Igre će se odvijati u tri sela, odnosno tri grada. Bit će posebni uvjeti, neće biti miješanja sportaša u različitim disciplinama. Svi odlaze na Igre 1.2., a vraćaju se 21.2., osim alpskih skijaša koji odlaze kad završe s natjecanjima, rekao je Krajač.

Krajač je rekao da se posljedice pandemije osjećaju na nacionalnom nivou, ali najviše na lokalnom klupskom nivou.

- Tu ćemo trebati naći rješenje i pomoći klubovima da zadrže sport na nivou na kojem je bio i dosad. Tu imamo veliko razumijevanje ministrice, tu su i Vlada i premijer, koji pomažu da pronađemo rješenje da sport ostane na nivou na kojem je i sada. Imamo i demografski problem, niz je problema, moramo se znati nositi s time. Srećom, imamo razumijevanja u društvu, rekao je Krajač.

Prvi problem je klupski sport, ističe Krajač te dodaje da treba čim više djece uključiti u sport.

- Imamo oko 370 tisuća djece, to je premali broj da bi mogli dozvoliti da nam ijedno dijete prođe "ispod radara" i da ga ne uključimo u sport i sportske aktivnosti, zaključio je glavni tajnik HOO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!