Kasparov o Carlsenovoj odluci: Bio sam iznenađen kao i svi drugi

20.07.2022.

16:51

Autor: K.L./HRT

Garry Kasparov

Garry Kasparov

Foto: HTV / HRT

Ono o čemu se već duže vremena nagađalo, danas je dobilo i službenu potvrdu. Norvežanin Magnus Carlsen, jedan od najboljih šahista svih vremena, odlučio je da 2023. godine neće braniti naslov prvaka.

Peterostruki svjetski prvak trebao je sljedeće godine igrati protiv Rusa Jana Nepomnjaščija, ali je izjavio da nije motiviran za njihov novi dvoboj.

Carlsen, kao i brojna šahovska elita nalazi se u Zagrebu, gdje nastupa na SuperUnited Croatia Grand Chess Tour. Odluku Norvežanina da ne brani titulu komentirao je za HRT, u razgovoru s Ivanom Dorianom Molnarom, i bivši svjetski prvak Garry Kasparov, utemeljitelj i glavni promotor Grand Chess Toura.

- Povijest se ponavlja. Gotovo prije 30 godina napustio sam FIDE. Razumijem da postoje mnogi razlozi zbog kojih je Magnus donio takvu drastičnu odluku. Vjerujem da nije sretan s FIDE kao organizacijom, a to sam ja govorio mnogo desetljeća. To nije organizacija koja garantira profesionalni razvoj šaha. I dalje ju kontroliraju Rusi, a s obzirom na trenutačne međunarodne odnose, to nije dobar znak za budućnost organizacije. Mislim da je umoran zbog igranja ovih mečeva. Jučer je na konferenciji za medije rekao da bi bio komforniji s formatom Grand Chess Toura koji uključuje klasični, rapid i blitz šah. Razumijem takve odluke i brige. Šah postaje brži i dinamičniji i moramo pronaći nove formate da zadovolje očekivanja javnosti. Ne znam koji su njegovi planovi. Bio sam iznenađen kao i svi drugi, iako je on to nagovijestio. Ali vrijeme objave je zanimljivo. Pošto imam hrvatsko državljanstvo, sretan sam što je objavio sad kad je u Zagrebu jer je učinio Grand Chess Tour u Zagrebu još važnijim. Koncentirajmo se na pozitivno, sada su Zagreb i Hrvatska u centru šahovskog svijeta i vidjet ćemo što će se dogoditi. Ovaj turnir u Zagrebu će imati svoje mjesto u povijesti jer je Carlsen odlučio napustiti FIDE.

Ovo je povijesni događaj, baš je Kasparov 1993. napustio svjetsku šahovsku federaciju FIDE, a prije njega svoju titulu nije odlučio braniti legendarni Bobby Fischer, koji se potpuno povukao iz šaha.

- Fischer je napustio šah potpuno, a ja nisam. A i ne mislim da će to napraviti Carlsen. Ovo nije bilo zbog nekog straha od obrane naslova. Nitko ne može reći da se Carlsen boji Nepomnjaščija, postoje drugi razlozi. Postao je više investitor, ulaže u šah, diže sport. Mislim da se radi o nečemu drugome, rekao je Kasparov.

Promjena u formatu meča se prvaka se dogodila danas, s njegovom odlukom, a vjerujem da će još promjena tek uslijediti, ustvrdio je Kasparov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!