Plenković i Carlsen otvorili veliki šahovski turnir u Zagrebu

19.07.2022.

Zadnja izmjena 18:15

Autor: K.L./HRT/Hina

Svečano otvaranje SuperUnited Croatia Grand Chess Tour

Svečano otvaranje SuperUnited Croatia Grand Chess Tour

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu je održano svečano otvaranje trećeg po redu šahovskog turnira iz vodeće svjetske Grand Chess serije – SuperUnited Croatia Grand Chess Tour. 

Na SuperUnitedu Croatia Grand Chess Touru (rapid & blitz) turniru u Zagrebu nagradni fond iznosi 175.000 dolara osiguranih od pokrovitelja, a velike napore u to uložio je utemeljitelj i glavni promotor Grand Chess Toura Garry Kasparov.

- Zagreb je ponovno središte svjetskog šaha. To je kombinirani rad Vlade RH, gospodina Klarića i SuperUnited fondacije. Hvala vam što ste donijeli šah u Hrvatsku i istočnu Europu. Napravili smo Hrvatsku veoma važnom državom na šahovskoj karti. Sretan sam što su tu Carlsen, Nepomnijašči i ostali igrači, to čini turnir posebnim, rekao je Kasparov.

Pokrovitelji Croatia Grand Chess Toura su Vlada RH i Ministarstvo turizma i sporta.

- Treći puta vrhunski velemajstori dolaze u Zagreb, šah je zaista fascinantnan sport koji okuplja milijune, te je Hrvatska imala sreću što je Gari Kasparov i hrvatski državljanin, što je najbolji mogući doprinos promociji šaha u Hrvatskoj. Zahvaljući i njegovu trudu i umijeću, kao i trudu organizatora i ostalih ovaj turnir opet dolazi u Zagreb, te će mnogi ljubitelji šahi uživati ovih dana u fascinantnim intelektualnim kapacitetima svjetskog prvaka Carlsena i ostalih velemajstora. Šah se u Hrvatskoj igra od 14. stoljeća, a posebno  mi je drago što će nastupiti i naš mladi velemajstor Ivan Šarić, kazao je premijer Andrej Plenković, dodavši kako se ovaj turnir održava u izazovnim vremenima napada na Ukrajinu, te je posebno istakao širi globalni kontekst.

- Invazija Rusije na Ukrajinu je na mnogo načina promijenila svijet, a ono što je vrhunski intetektualac poput Kasparova govorio godinama, o štetnosti ruske politike na čelu s Vladimirom Putinom, sad je postalo jasno mnogima. Ne politiziram šah, ali moramo biti svjesni trenutka, te reći istinu u pravom trenurtku i na pravom mjestu, dodao je Plenković.

Igrat će desetorica vrhunskih svjetskih velemajstora, a među njima pozivnicu je dobio i najbolji hrvatski šahist Ivan Šarić.

- Nadam se da ću ponoviti rezultat od lani. Ove godine je dosta jači turnir, ne znam što očekivati, puno ovisi o formi i kakav je dan.

Nastupaju prva trojica sa svjetske rang liste: svjetski prvak Magnus Carlsen (Norveška), svjetski broj dva i izazivač svjetskog prvaka Jan Nepomnijašči (FIDA), te najbolji mladi šahist svijeta, treći na svjetskoj rang listi 19-togodišnji  Alireza Firouzja, Iranac s francuskom putovnicom.

- Zagreb je jedan od moj najdražih gradova, imam dobrih uspomena iz Hrvatske, a nadam se da ću ih još stvoriti. Umoran sam, ali nadam se dobrom turniru, rekao je Carlsen.

O važnosti Grand Chess Toura najviše govori podatak da će od slijedeće godine imati kvalifikacijski karakter za plasman na Turnir kandidata, na kojem pobjednik stječe status izazivača svjetskog prvaka.

- Ova manifestacija je zahvaljući Gariju Kasparovu i još nekim ljudima prerasla u vrhunsku predstavu i sjajan događaj. Imamo i ženski turnir, turnir kadeta, gluhih i nagluhih, turnir javnih osoba i otvoreni blitz turnir, tako da Zagreb postaje grad šaha, kazao je direktor turnira Željko Klarić.


Ceremonijalni prvi potez protiv Magnusa Carlsena odigrao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Čak sedmorica igrača koji će igrati su među 15 najboljih na svijetu.

Prošlogodišnji turnir u Zagrebu dosegnuo je 31,6 milijuna posjeta na internetu, a zbog potvrđenog nastupa svjetskog broja jedan Magnusa Carlsena nedvojbeno će ove godine premašiti rekorde i biti  šahovski događaj godine u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!