Iza kulisa sljemenske utrke: Nema ovdje zimske bajke

04.01.2022.

20:02

Autor: HRT

Ivica Kostelić

Ivica Kostelić

Foto: TVD2 / HRT

Nakon slalomašica, u srijedu će na sljemenski snijeg skijaši. Što se u današnjoj utrci događalo iza scene vidjeli smo u prilogu Andreja Rašljanina.

Bez publike i na ne baš zimskim temperaturama, na sljemenskoj pozornici ples među štapovima najbolje je otplesala Petra Vlhova.


-  Nema naravno zimske bajke, uvjeti su takvi kakvi jesu i to je stavilo pritisak na organizatore da naprave ogroman posao kako bi pripremili stazu, rekao je Ivica Kostelić.


Ove takozvane tvornice snijega i ove su godine kao i svake kada je temperatura visoko iznad nule odigrale važnu ulogu u proizvodnji snijega. Proizvele su ga metar i pol, a puno su bolje rješenje jer stvaraju kvalitetniji i finiji snijeg nego snježni topovi.


Meteorolozi za sutrašnju utrku najavljuju promjenu vremena koja može pogodovati pripremi staze.

- U jednom trenutku se mijenja temperatura i ona s plus sedam pada na minus dva, a to će se dogoditi u jednom kratkom periodu. Ako nam se posreći da to što ranije dođe, onda smo na konju, kaže voditelj Snježne kraljice Reno Fleiss.


A kakvo god vrijeme bilo, prijenos već 16 godina odlazi u svijet zahvaljujući televizijskoj ekipi.


- Prošle godine je bila ženska utrka od 71 utrke bila najgledanija, a muška šesta. Znači Kitzbühel, Wengen, to je sve bilo iza ženske utrke u Zagrebu, rekao je HTV-ov redatelj prijenosa utrke  Ranko Varlaj.


Organizacija utrke bez publike manje stoji, ali i kada se publika vrati, organizatori će dobivati manje novca iz gradske blagajne.


- Utrka prošle godine i ove godine u odnosu na utrke prije pandemije košta oko dva milijuna kuna manje zato što se ne montiraju svi ti objekti, kaže Kristina Laco.


- Vidjet ćemo sa skijaškim savezom i drugim institucijama na koji način će se dalje razvijati Snježna kraljica, ali u svakom slučaju, uz ovakvu veliku financijsku potporu od Grada više neće, to više nije moguće, dodao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.


Kada utrke završe, Sljeme ostaje na raspolaganju građanima.


- Mi ćemo morati dosniježiti crveni spust, zasniježiti ostale staze, bit će minusa sad i mi ćemo to što prije napraviti kako bi što prije otvorili skijališta, najavio je voditelj skijališta na Sljemenu Marko Vidović.


Točan datum još se ne zna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!