Shiffrin: Ovo je bila jedna od najtežih utrka na Sljemenu

04.01.2022.

19:25

Autor: HRT/Hina

Mikaela Shifrin

Mikaela Shifrin

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Mikaela Shiffrin nije dočekala svoju rekordnu, petu pobjedu na sljemenskom Crvenom spustu, za pola sekunde je izgubila bitku sa svojom najvećom suparnicom Petrom Vlhovom i morala se zadovoljiti drugim mjestom, svojim šestim postoljem u Zagrebu, do kojeg je stigla nakon jednotjednog boravka u karanteni i uz samo jedan dan treninga na Zelenom spustu.

Nakon svega toga, nju i ostale skijašice su u utorak dočekali doista teški uvjeti - nešto mekša podloga, snažan vjetar i lišće koje je bilo razasuto po stazi, pogotovo u gornjem dijelu. 


- Ovo je bila jedna od najtežih utrka. Imali smo ih ovdje i u prošlosti. Kad je toplo, onda je teško pripremiti utrku. Teško je u toplim uvjetima pripremiti snijeg. Ne skijamo često po vjetru. Ne očekuje se da bilo tko bude spreman za ovakve uvjete. To je izazov. Mislim da sam dobro skijala, što je sjajno nakon što sam tjedan dana samo sjedila u sobi, rekla je četverostruka osvajačica krune Snježne kraljice i surekorderka po broju sljemenskih pobjeda s Austrijankom Marlies Schild.


Najviše od svega iznenadilo ju je lišće.

- Lišće je doista neobično. Nakon toliko godina skijanja, teško je očekivati da ćeš naići na nešto novo. Bilo je čudesno, pogotovo u prvoj vožnji, skijati dok vjetar nosi lišće.


Zaraza koronavirusom malo je promijenila dinamiku Mikaele Shiffrin u pripremama za ostatak sezone, pogotovo za Olimpijske igre u Pekingu.


- Možeš se pripremati, imali A, B i C plan, a opet se može dogoditi nešto neočekivano. Moramo vidjeti kako će biti na sljedećim utrkama. Moram se i pripremati. Moram vidjeti koji su mi prioriteti i naći vremena za trening prije nego što krenemo na Igre. Današnji slalom mi je ulio optimizam, ali moram vidjeti gdje sam s veleslalomom.


Austrijanka Katharina Liensberger se po treći put u karijeri našla na postolju na Sljemenu, nakon trećeg i drugog mjesta u prijašnjim godinama željela je krunu, ali ponovno je bila treća.

- Stvarno sam sretna. Napravila sam veliku pogrešku, skoro ispala, ali sam dala sve od sebe i došla do postolja. Kad sam pogriješila, znala sam da sam izgubila puno vremena. Znala sam da moram skijati na limitu. Bilo je dobro vidjeti da mogu biti jako brza, kad tako skijam. Daje mi to dosta samopouzdanja. Popravljam se, svakim danom sam sve bolja. Petra i Mikaela su bile izvrsne. Lijepo je vidjeti da se mogu nositi s njima.


I njoj je najveće iznenađenje bilo skijanje po lišću.


- Bilo je stvarno vjetrovito. Nitko ne može utjecati na vrijeme. Koncentrirala sam se na sebe. Vjetar je bio veliki izazov, ali nisam se nikad susrela s lišćem na stazi. Na pregledu staze nisam mogla dobro odrediti razmak između vrata. To je bilo prilično čudno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!