HZSN: HRT-u posebno priznanje za projekt praćenja SP-a

20.02.2023.

13:54

Autor: HRT/Hina

Ilustracija: Qatara - posebna emisija posvećena SP-u u Kataru

Ilustracija: Qatara - posebna emisija posvećena SP-u u Kataru

Foto: HRT / HTV

Dugogodišnji sportski novinar i urednik Darko Kolombo dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), dok je novinar godine Tomislav Dasović iz Večernjeg lista.

Kolombo je radio u Vjesniku, a od 1984. godine bio je urednik sportske rubrike i deska. Kao iskusan i etabliran novinarski kadar prihvatio je 1998. godine izazov koji ga je vratio na uredničke početke - postao je urednikom sportske redakcije novopokrenutog Jutarnjeg lista. Uz brojne druge dužnosti, Kolombo je bio predsjednik HZSN-a u mandatu od 1983. do 1987. godine.


U protekloj 2022. godini svojim je tekstovima, intervjuima, kritikama i komentarima novinar godine Tomislav Dasović ostavio važan trag u hrvatskom novinarstvu. Radio je ekskluzivne intervjue sa Zlatkom Dalićem, Ivanom Rakitićem, Lukom Modrićem, Borom Milutinovićem, izvještavao s nogometnog SP-a u Kataru kao jedini novinar Večernjeg lista, radio reportažu iz sjedišta Uefe u Nyonu, pisao sjajne priče iz prošlosti hrvatske nogometne reprezentacije i Dinama, bavio se aktualnim problemima hrvatskog nogometa.


HZSN u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) od ove godine pokreće nagrada Milka Babović za promoviranje ženskog sporta, a prva dobitnica je Antonija Dujmović i emisija Ženska strana sporta Sportske televizije (SPTV). Urednica Dujmović nikad, ni u jednoj emisiji ne inzistira na razlikama u ženskom i muškom bavljenju sportom, već na jednostavan i pristupačan način od svojih gostiju traži informacije o tome kako treniraju, što rade izvan sportskih terena, kakve probleme imaju kao sportašice ili da pričaju o projektima koji unaprjeđuju ne samo žensku stranu sporta, već kompletan hrvatski sport, stoji u obrazloženju.

Priznanje za fotografiju dobio je Igor Kralj iz Pixsella, priznanje za komentar Hrvoje Tironi iz 24sata, dok je priznanje za intervju otišlo u ruke Alena Lesičkog iz Germanijak.hr.


Priznanje za lokalno novinarstvo pripalo je Umbertu Piasevoliju iz Hrvatskog radija Zadar, priznanje za tv-reportažu dobili su Vlado Boban Stipe Antonijević iz Nove TV, a priznanje za dokumentarni film uzeo je Zlatko Mijoč iz MAXSporta, režiser filma Generacija '82, posvećenog 40-toj obljetnici legendarnog Dinamova osvajanja naslova prvaka.


Priznanje za press službu otišlo je u ruke Tomislava Packa iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), priznanje za suradnju s medijima pripalo je atletičarki Mateji Parlov Koštro, a posebno priznanje za projekt SP 2022 u nogometu dobio je HRT, za projekt Qatara.


Na tradicionalnoj dodjeli nagrada i priznanja HZSN-a u zagrebačkome Novinarskome domu ponovno se okupila sportska i politička elita. Nazočni su bili predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša Siniša Krajač, predsjednik HNS-a Marijan Kustić, državni tajnici za sport Tomislav Družak Josip Pavić i mnogi drugi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!