13:27 / 24.01.2022.

Autor: I.L./HRT/HOO

Hrvatska s 11 sportašica i sportaša na ZOI u Peking

Filip Zubčić

Filip Zubčić

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Na Zimskim olimpijskim igrama (4. do 20. veljače 2022.) u Pekingu, nastupit će ukupno 11 hrvatskih sportašica i sportaša, od kojih je čak 10 predstavnika Hrvatskog skijaškog saveza.

Kako je odlučila struka i vodstvo Hrvatskog skijaškog saveza, temeljem 3+3 norme u alpskom skijanju, Hrvatsku će predstavljati Zrinka Ljutić, Leona Popović i Andrea Komšić, te u muškoj konkurenciji - Filip Zubčić, Matej Vidović i Samuel Kolega. Svi alpski skijaški reprezentativci nastupit će u veleslalomu i slalomu, osim Mateja Vidovića koji nastupa samo u slalomu.


Nordijsko skijanje predstavljat će u trećem olimpijskom nastupu Vedrana Malec te debitanti Marko Skender i Tena Hadžić. Skijaške trkačice nastupit će u disciplinama: sprint slobodnim načinom, 10 km klasičnim načinom, u ekipnom sprintu, a Malec okušat će se i u utrci na 30 km slobodnim načinom s grupnim startom. Skender nastupit će u utrkama - sprint slobodnim načinom, na 15 km klasičnim načinom i u ski maratonu - 50 km slobodnim načinom s grupnim startom.


U snowboardu će nas predstavljati Lea Jugovac, a nastupit će u disciplinama Big Air i Slopestyle, dok će premijerno naša predstavnica u brzom klizanju na kratkim stazama (short track) biti Valentina Aščić na 500 i 1500 metara. Unatoč činjenici da je ostvario rezultat unutar olimpijske norme, biatlonac Krešimir Crnković ostao je prvi ispod crte, a na listi čekanja ostala je i bob posada, predvođena pilotom Draženom Silićem u obje discipline (dvosjed i četverosjed). 


Jedanaest sportašica i sportaša na ZOI-ju Hrvatska je imala i u Sočiju 2014. godine, a rekord po broju naših predstavnika i dalje drži Torino 2006. godine s 23 sportašice i sportaša. Od 24. do 27. siječnja traje elektronička sjednica Vijeća HOO-a na kojoj će se, između ostaloga, odlučiti i o tome tko će u svojstvu stjegonoš(ic)e predvoditi hrvatsko izaslanstvo na svečanosti otvaranja Igara 4. veljače na velebnom stadionu Ptičje gnijezdo u Pekingu, izgrađenom za ljetne OI 2008. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!