HOO: Sporazum o projektu "Glas žena u sportu"

13.12.2021.

18:47

Autor: M.M./Hina/HRT

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

U hotelu Westin u Zagrebu održano je svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji na projektu "Glas žena u sportu.

Cilj sporazuma je zajedničkim snagama zainteresiranih partnera, podržanih i od Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva za kulturu i medije, poboljšati zastupljenost ženskog sporta u medijima.

Sporazum su potpisali ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Siniša Krajač, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac.

- Želimo načiniti što veći iskorak na ovom području, a to ćemo postići raspodjelom poslova i sinergijskim efektom, kazala je dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Morana Paliković Gruden, istaknuvši važnost društvenih mreža za promociju ženskog sporta u današnjem vremenu.

 U ime Agencije za elektroničke medije govorila je njezina istaknuta članica Anita Malenica. Podsjetila je na podatak o samo četiri posto sportskih vijesti na domaćim televizijama, posvećen ženskom sportu, što je dovelo do pokretanja suradnje s HOO-om za osvještavanje javnosti o tom problemu. Dodala je da su 50 posto naših medalja donijele upravo sportašice.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić govorila je o stereotipima i predrasudama, prema kojima žene nemaju izgleda biti uspješne u sportu poput muškaraca, te da bi se trebale baviti nečim drugim.

- Čak oko 75 posto sportašica i sportaša potvrdilo je da se susrelo se s takvim stereotipima, koje moramo odlučno mijenjati, poručila je Višnja Ljubičić.

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin podsjetila je na suradnju s HOO-ovom Komisijom za ravnopravnost spolova u sportu od 2004. godine te istaknula kako vidi vrijednost ovoga projekta jer bi mogao ubrzati promjene u tom području. Pozvala se i na primjere dobre prakse u međunarodnoj zajednici.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić apostrofirao je kao temeljnu zadaću uključivanje što većeg broja mladih u sport, a posebno ženske mladeži.

- Trebamo jačati klubove i tako pomoći da se sadašnji udio od oko 30 posto žena u natjecateljskom segmentu sportaša s invaliditetom bitno poveća. Možemo bolje i više, to dokazuju i Paraolimpijske igre u Tokiju, s kojih je pet naših sportašica donijelo tri medalje.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša podsjetio je na veliki udio naših sjajnih sportašica u osvajanju olimpijskih odličja, pohvalio je partnere u ovom projektu i zahvalio svojoj dopredsjednici Morani Paliković Gruden koja je, kao dobitnica MOO-ova Trofeja žene i sport prije dvije godine, novac od nagrade usmjerila u ove vrijedne aktivnosti.

Novinar Marin Šarec predstavio je multimedijski projekt Glas žena u sportu, koji se nadovezuje na projekt Za veću vidljivost ženskog sporta u elektroničkim medijima iz 2018. Cilj projekta je da se poveća zastupljenost sportašica u medijima, ali i promijeni njihov medijski tretman, smanji neprimjerena medijska komunikacija, seksizmi i rodni stereotipi. U svrhu što bolje vlastite prezentacije, a posebno na društvenim mrežama, poslužit će im koncept edukativnih radionica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!