Traže se kontrolori za antidopinška testiranja na OI-ju u Parizu

02.02.2023.

12:01

Autor: A.M./Hina

Olimpijski krugovi u Parizu

Olimpijski krugovi u Parizu

Foto: Benoit Tessier / REUTERS/File Photo

Međunarodna agencija za testiranja (ITA), tijelo koje je zaduženo za provođenje antidopinških kontrola na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu, traži kandidate za obuku koja će se provesti u travnju sljedeće godine kako bi bili spremni za rad na ljeto 2024.

Od ljetnih olimpijskih igara u Tokiju i zimskih u Pekingu ITA, koja ima sjedište u Lausannei, zadužena je za vođenje antidopinškog programa za Međunarodni olimpijski odbor (MOO).


Ta agencija pred sobom ima velik zadatak: u tri tjedna morat će napraviti "približno polovinu od onoga što se u Francuskoj napravi u godinu dana", odnosno morat će provesti gotovo 6000 testiranja samo za jedne olimpijske igre.


Za to će joj biti potrebna mala vojska kontrolora koje nazivaju "sakupljačima uzoraka", odnosno oko 300 ljudi na natjecateljskim mjestima.


Da bi sakupila dovoljno ljudi, ITA je na Linkedinu objavila poziv kojim predlaže trodnevnu obuku u travnju 2023. godine, koja bi se održala u sjedištu COJO-a u Saint-Denisu, i traži "60 novih sakupljača antidopinških uzoraka".


ITA nadzire antidopinški program za Olimpijske igre u Parizu u suradnji s AFLD-om, kojem je provedbu operativnog programa povjerio Organizacijski odbor olimpijskih igara (COJO), koji je pak zadužen za osiguravanje kontrolnih točaka i logistiku na mjestima natjecanja.


- Sakupljači doping uzoraka rade na prvoj liniji testiranja sportaša na olimpijskim igrama. Kao posebno obučeni stručnjak, odgovorni su za koordinaciju procesa prikupljanja uzoraka za doping testiranje, stoji u priopćenju LinkedIna objavljenom prije nekoliko dana.


Ova obuka otvorena je "za profesionalce iz sestrinstva, fizioterapije, farmacije, medicine, laboratorija i policije u gradovima olimpijskih mjesta", dodaje se u priopćenju.


Kontrole će se provoditi i u Marseilleu, gdje se održavaju jedriličarska natjecanja, ili u Bordeauxu, jednom od gradova olimpijskog nogometnog turnira. Potrebno je znanje francuskog jezika, ali i "osnove engleskog", dodaje ITA.


Oni koji prođu obuku idućeg travnja moći će se ponovno pridružiti AFLD-u nakon Olimpijskih igara u Parizu i obavljati testiranja za druga natjecanja, dodatno je objasnila ITA.


Bit će potrebna još jedna kategorija za antidopinške kontrole, takozvani "pratitelji", koji će pratiti sportaše posvuda, pa i na WC, da se uvjere, primjerice, kako nema zamjene boca.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!