20:37 / 09.01.2019.

Autor: K.L./HRT

'Nije došao Ronaldo u Juventus, nego je Juventus došao k njemu'

-

-

Foto: - / -

Samo za Drugu stranu HTV-a analizira jedan od najuspješnijih hrvatskih nogometnih menadžera sa adresom u Milanu.
Ekskluzivno, samo za Drugu stranu HTV-a, financijske trendove, ulazak kineskih investitora, poslovnu isplativost vrtoglavih transfera i nove poslovne modele u nogometu analizira jedan od najuspješnijih hrvatskih nogometnih menadžera sa adresom u Milanu, dobitnik nagrade Maurizio Maestrelli za osobiti doprinos talijanskom nogometu, Marko Naletilić. - To je posao u kojemu se čovjek mora puno odricati, puno putovati. Bazira se na osobnim kontaktima, telefonom se ne može završiti ništa. Dosta je tu odricanja. Posao ima širok dijapazon djelovanja, postoje agenti koji su posrednici između klubova, pa agenti koji samo zastupaju igrače. Često jedan agent radi oba posla, što sam često i ja radio, objašnjava Naletilić posao nogometnog menadžera.

Kako se nalaze potencijalno isplativi igrači?

- Danas klubovi i skautske službe znaju igrača od 13, 14 godina i već tada dolaze u neko skautiranje i prati ih se sljedećih godina. Treba se prepoznati igrača kada je mlad, ali ne se 13, 14 godina, jer to je osjetljiv period. To su djeca. Od 16, 17 godine se može ozbiljnije prognozirati potencijal igrača, smatra Naletilić. - Kod nas je bogat bazen talentima, dokaz je drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu i cjelokupni rezultati zadnjih 20 godina, nama ni stranci nisu toliko potrebni.

Kvaliteta Prve HNL?

- Naša liga nije loša, koliko je loša infrastruktura što ostavlja drukčiji dojam kad se dođe na utakmicu. Drugi razlog je što mladi igrači koji stasaju s 21, 22 godine i odlaze van. Ne može se zbog toga zadržati veća koncentracija kvalitete po klubovima. No, definitvno naša liga nije za podcjenjivati, u okvirima u kojima djeluje je dobra, smatra Naletilić.

Naletilić je analizirao i nogometnu industriju, vrijednosti klubova, ali i dolazak Cristiana Ronalda i njegov utjecaj kada je stigao u Juventus. - Ronaldo je jedan od najpopularnijih poznatih ljudi na svijetu. Nije došao Cristiano Ronaldo u Juventus, nego je Juventus došao njemu koliko je on jak brend, rekao je.   

- Juventus je napravio uslugu i cijeloj Serie A s njegovim dovođenjem, zaključio je Naletilić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!