13:28 / 25.04.2021.

Autor: T.D./HRT

Čeferin: Real, Juventus i Barcelona su kao likovi iz Monty Pythona

Aleksander Čeferin

Aleksander Čeferin

Foto: Yves Herman / REUTERS

Superliga i dalje izaziva brojne reakcije i podjele u svijetu nogometa. 

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, komentirao je posljedice za pobunjene klubove u intervjuu za Daily Mail.

- Svih 12 klubova pokretača Superlige bit će kažnjeni. Bez obzira na to što je ogromna većina njih priznala grešku, pokajala se zbog nje i napustila taj nakaradni projekt, ne možemo se praviti kao da se ništa nije dogodilo. Svi moramo snositi posljedice svojih nedjela, pa tako i oni. U idućih nekoliko dana vidjet ćemo kako, naglasio je.

Čeferin ističe kako postoji jasna razlika između engleskih klubova i šest preostalih. 

- Chelsea, Manchester City, Arsenal, Tottenham, Liverpool i Manchester United su se prvi povukli iz Superlige i priznali grešku. Oni su od tri grupe među 12 superligaša ona koja je najmanje zgriješila i tako ćemo tretirati englesku šestorku. Zatim dolazi trojka koja je izašla naknadno: Atletico, Milan i Inter. Konačno, zadnja i skupina čija krivnja je najveća, pa će takva biti i kazna, je ona u kojoj su Real, Juventus i Barcelona. Oni su kao likovi iz apsurdnih skečeva u Montyju Pythonu ili ravnozemljaši. Uvjeravaju sve da Superliga i dalje postoji, iako je ekspresno propala. Sve te tri skupine će biti kažnjene, ali posljednja među njima najstrože, rekao je. 

Bez obzira na kratkotrajne kazne, svih 12 klubova vjerojatno će izgubiti ulogu nositelja u novim prijedlozima Lige prvaka, koji su bili dogovoreni, ali sada se suočavaju s promjenama oko posljedica neuspjele elitističke pobune.

- Plan je bio da dva nova mjesta u proširenoj Ligi prvaka budu rezervirana za momčadi s najboljim rezultatima u UEFA-inim natjecanjima u prethodnih pet godina, ali koje se nisu kvalificirale za to po svojoj ligaškoj poziciji. Ove godine to bi trebalo ići u korist Liverpoolu i Borussiji Dortmund.

Čeferin je naveo kako je uloga navijača velika u sprječavanju uništavanja nogometa.

- Već sam razgovarao sa svojim kolegama iz UEFA-e kako bih se sada povezao s tim navijačkim skupinama i počeo razgovarati s njima. Problem je što su navijači formalno uključeni u UEFA-u i što postoji toliko puno različitih skupina. Imate skupinu navijača Real Madrida koja nas je podržala i skupine koje su podržale Superligu. Dakle, imate ih toliko da moramo surađivati ​​s nekom udrugom što je opet problem, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!