Ratko Rudić: U napadu smo pravili početničke greške

02.08.2021.

23:03

Autor: (N)ippon/HTV2

Ratko Rudić

Ratko Rudić

Foto: (N)ippon / HTV2

Hrvatska će u srijedu u četvrtfinalu igrati protiv aktualnog europskog prvaka Mađarske koja je završila na trećem mjestu u skupini A, dok će Španjolska igrati protiv SAD-a. Preostala dva para četvrtfinala su Grčka - Crna Gora i Italija - Srbija.

#Tokyo2020

#Tokyo2020

Foto: Tokyo 2020 / HRT

- Hrvatska je prikazala u dvije partije jako kvalitetan vaterpolo, jednu perfektnu igru, naročito protiv Srbije. Međutim pokazali su i svoje slabosti na dvije utakmice. Prva protiv Australije, koja je bila daleko najgora utakmica, i onda protiv Španjolske koja je jedna ekipa koja možda nama ne odgovara u potpunosti, međutim to ne opravdava tu razinu igre koju Hrvatska ne smije sebi dozvoliti, rekao je proslavljeni vaterpolski igrač, ali i trener Ratko Rudić za HTV-ovu emisiju (N)ippon.

Hrvatski vaterpolisti su poraženi od Španjolske 8:4.

- U početku smo još i parirali, međutim što je utakmica odmicala, Španjolci su bili sve sigurniji, držali su igru pod kontrolom. Mi smo u napadu jako loše odigravali i pravili smo početničke greške. Nismo imali dovoljno agresivnosti, nismo znali riješiti tu njihovu zonu koja je vrlo pokretljiva i gdje oni nastoje onemogućiti dodavanje lopte centralnom igraču i s time da izlaze vrlo brzo blokirati šutiranje vanjskih igrača. Tu su bili jako uspješni i sama činjenica da smo mi postigli samo četiri gola dovoljno govori o kvaliteti naše igre u napadu. Mislim da smo u obrani isto napravili određene male pogreške. Recimo mene dosta smeta kada igrači naprave potpuno bespotrebna isključenja u vanjskim pozicijama, kada nisu u situaciji za gol, a toga je bilo danas, rekao je. Time su, kaže dali protivniku malu prednost, što zaista nije potrebno.

- Naš napad, potpuno sterilan, jednostavno nije mogao donijeti nikakav pozitivan rezultat, zaključio je dodavši kako Hrvatska ima kvalitetne šutere i trebala je imati bolju završnu realizaciju.

"Osjetio se nedostatak Obradovića"

- Mislim da se jako osjetio nedostatak Obradovića, on je taj koji ima izuzetan šut. Ja sam baš rekao na prethodnoj utakmici protiv crne Gore, on je šutirao da golman nije ni znao da je lopta u golu. Možda jedan od najljepših golova na čitavom prvenstvu. I uopće, ta njegova kvaliteta udarca je jedna od najboljih na svijetu i njegov nedostatak se osjetio. No ja moram kazati - jedan igrač ne može biti taj koji je uzrok takvoj igri. Ekipa nije djelovala kako treba, mislim da je to izbornik rekao i sad je to jedno upozorenje, jedna pouka, nešto o čemu treba razgovarati, realizirati i pripremiti se za najvažniju utakmicu na prvenstvu, rekao je. 

Na pitanje što sve trener Tucak može popraviti u dva dana, odgovara:

- Može se popraviti dosta toga, međutim ja sam običavao dobro izanalizirati protekli susret, pogotovo ako smo loše odigrali. Međutim nisam puno igrače opterećivao s pojedinim greškama, ili s nekim malim sitnim stvarima, nego sam se fokusirao na ono glavno gdje smo pogriješili. Recimo, ponekad je sam ulazak u igru, sam ulazak u bazen, bez dovoljno agresivnosti, bez jednog osjećaja dominacije, želje da se napravi nešto...Ponekad nije stvar tehničko-taktičke prirode, nego psihološke, komentirao je.

"Pobijedit će onaj tko će biti mirniji"

Kaže da je utakmica u četvrtfinalu ona koja te ili izbacuje iz borbe za medalju, ili te ubacuje - i nosi ogroman pritisak.

- Igrači, naravno, to proživljavaju. Po meni je dobro imati jedan pritisak psihološke prirode i tu trener može pomoći svojim iskustvom, razgovorima, intervencijama, rekao je.

- Očekujem u jednoj takvoj utakmici da će biti dosta tvrda, da će biti utakmica s dosta grešaka, ali pobijedit će onaj tko će biti mirniji, tko će imati veću želju. Na kraju krajeva, po meni je to najvažnija stvar, dodao je. 

Emisiju (N)ippon pogledajte na platformi HRTi.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!