Hulk iz Sesveta bez bronce: "Dobar uspjeh, ali medalja je medalja!"

04.08.2021.

09:50

Autor: I.Ž.K./HRT

Ivan Huklek

Ivan Huklek

Foto: Screenshot / HRT

Hrvatski hrvački reprezentativac, 24-godišnji Ivan Huklek nije uspio osvojiti brončanu medalju na Igrama u Tokiju u kategoriji do 87 kg, gdje ga je u borbi za odličje sa 6-1 pobijedio naturalizirani srbijanski reprezentativac Zurab Datunašvili.

#Tokyo2020

#Tokyo2020

Foto: Tokyo 2020 / HRT

Trostruki i aktualni europski prvak, 30-godišnji naturalizirani Gruzijac Zurab Datunašvili, koji je od 2019. počeo hrvati pod srpskom zastavom, već je nakon minutu i pol u prvoj rundi stekao prednost od 6-0. Srbijanski reprezentativac je iz kontranapada doveo Hukleka u parter i izveo tri uzastopna bacanja za dva boda.

Huklek je u drugoj rundi uspio zaraditi samo jedan bod na pasivnost Datunašvilija, a kad je dobio priliku za borbu u parteru, nije uspio podignuti i baciti suparnika.

Huklek je bio drugi hrvač koji je pod hrvatskom zastavom dobio priliku boriti se za olimpijsko odličje, ali je i on, poput Bože Starčevića u Rio de Janeiru 2016., izgubio borbu za bronačnu medalju.

Datunašviliju je ovo bio treći nastup na olimpijskim igrama, a prvi put je došao do odličja. Kad je hrvao za rodnu Gruziju osvojio je sedmo mjesto 2012. u Londonu u kategoriji do 74 kg, a 2016. u Rio de Janeiru je bio 18. u kategoriji do 75 kg. 

Huklek: Sljedeći cilj - Pariz!

Samo otvaranje borbe je bilo ono što je presudilo.

- To je način protivnika da krene obrambeno u borbu. Ja sam dobro krenuo, ali zeznuo me u akciji s partera gdje sam mogao lako doći do bodova, ali eto on je napravio tu bodove. Nisam dobro reagirao u parteru, tu mi je napravio još četiri boda. I na kraju, nažalost nedostižnih 6 bodova - rekao je Huklek za HRT nakon borbe.

Komentirao je situaciju kada je bio na parteru i sam u poziciji za bodove, ali nije ih uspio iskoristiti.

- Imao sam u drugoj rundi napad u parteru. Nažalost vrlo dobar obrambeni borac. Nisam uspio napraviti bodove u parteru i to je to, rekao je.

Iako je ostao bez mdealje, bio je u polufinalu, najbolji rezultat hrvatskog hrvanja dosad.

- Pa dobar uspjeh, ali medalja je medalja! - komentirao je, zaključivši kako nakon odmora ide dalje - cilj je Pariz!

Da je uspio uzeti odličje, bila bi to prva olimpijska medalja za hrvatsko hrvanje od samostalnosti, a treća za hrvatske hrvače. Vlado Lisjak je na Olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu osvojio olimpijski naslov, dok je Josip Čorak bio srebrni na Igrama u Münchenu 1972.

Ivan Huklek je u srijedu ostvario pobjede protiv Amerikanca Johna Waltera Stefanowicza od 5-3 i Uzbekistanca Rustama Asakalova sa 4-1, da bi u polufinalu izgubio od Ukrajinca Žana Belenjuka sa 1-7, dok je Datunašvili nakon poraza od Belenjuka u osmini finala u srijedu, u četvrtak u repesažu svladao Alžirca Bachira Sid Azaru sa 5-1.

Datunašvili je rođen u Tbilisiju u Gruziji te je nastupao za tu zemlju do 2018. kada je promijenio državljastvo te od tada predstavlja Srbiju.

Za zlato u Tokiju borit će se Belenjuk i Mađar Viktor Lorincz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!