U Zagori se pitaju zašto Savez baš na njima trenira strogoću

04.06.2023.

20:04

Autor: Petar Mikuličin/Sport/HRT

NK Zagora Unešić

NK Zagora Unešić

Foto: HTV / HRT

Prije tjedan dana podignuli su pehar prvaka. U Trećoj ligi Jug s bivšim reprezentativcem Dragom Gabrićem pobjegli su Zadru 5 bodova. Zagora se već pripremala za kvalifikacije za višu razinu, no Hrvatski nogometni savez "spustio im je rampu".

Komisija je utvrdila kako NK Zagora ne ispunjava jedan od sportskih kriterija - da u prethodnom prvenstvu ima u natjecanju najmanje pet momčadi mlađih uzrasta: početnici, mlađi pioniri, pioniri, kadeti i juniori. Zagora nije imala momčad početnika, što klub i potvrđuje u priopćenju.


U Unešiću, mjestu s 1100 stanovnika, nisu imali dovoljno djece za tu dobnu skupinu, pa su formirali momčad s drniškim DOŠK-om.


- Pravilnik od 2021. dozvoljava da, ukoliko je područje kluba deficitarno s demografijom, da zajedno s postojećim kadrom organizira tu ekipu s najbližim gradom, kaže Mario Paić, predsjednik NK Zagora Unešić.

No, pravilnik je u međuvremenu promijenjen.


- Status HNS-a kaže da se pravilnik, ako se donese u tekućoj sezoni, može se primjenjivati tek u idućoj sezoni i analogijom toga, pravilnik koji je donesen, koji nama ne ide na ruku, u osmom mjesecu 2022., može se primjenjivati tek od 1.7.2023., dodaje Paić.


U Zagori se pitaju zašto Savez trenira strogoću baš na njima. Na klubu koji se gotovo sam financira, ulaže u infrastrukturu, vodi brigu i o drugim klubovima u županiji. Prema tim kriterijima ni dio prvoligaša ne bi imao licenciju, s obzirom na to da nemaju vlastiti stadion.


- Na terenu smo mi ti, koji smo to zaslužili. A da ne govorim npr. po broju gledatelja. Mi u prosjeku imamo 500 i više gledatelja! Mi imamo sve parametre jednog kluba koji dobro "brodi" u sadašnjim okvirima, govorio Paić.


Zato su podnijeli žalbu na odluku Natjecateljske komisije.


- Ukoliko odluka Hrvatskog nogometnog saveza bude negativna po Zagoru, mi ćemo svoja prava potražiti na daljnjim instancama, rekao je predsjednik kluba.


Veliki snovi malog kluba, koji je prije 15 godina igrao i četvrtzavršnicu Kupa s Dinamom, nadaju se u Unešiću - neće biti srušeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!