"NK Zagora Unešić nije ispunila kriterije"

01.06.2023.

21:05

Autor: HRT/HNS

Ilustracija

Ilustracija

Foto: ninopavisic / Shutterstock

Natjecateljska komisija Hrvatskog nogometnog saveza na službenim stranicama HNS-a reagirala je na tvrdnje koje je u svom priopćenju iznio Nogometni klub Zagora Unešić.

- Natjecateljska komisija odbacuje optužbe o bilo kakvom obliku favoriziranja bilo kojega kluba iz bilo kojeg razloga. Neistine koje je klub naveo u svom priopćenju, a koje sadrži i sasvim nepotrebne optužbe i uvrede, ne mogu zamijeniti savršeno jasne i dobro poznate činjenice, a prema kojima NK Zagora Unešić nije ispunila kriterije za igranje u kvalifikacijama za plasman u 2. NL, stoji u priopćenju Natjecateljske komisije HNS-a. 


Pet momčadi mlađih uzrasta uvjet za natjecanje


- Natjecateljska komisija Hrvatskog nogometnog saveza utvrdila je kako NK Zagora Unešić ne ispunjava uvjete propisane Odlukom o kriterijima za nastup u 2. Nogometnoj ligi u natjecateljskoj godini 2023./24. te je donijela odluku kako iz tog razloga ne može sudjelovati u kvalifikacijama za natjecanje u 2. NL. Komisija je utvrdila kako NK Zagora ne ispunjava jedan od sportskih kriterija - da u prethodnom prvenstvu ima u natjecanju najmanje pet momčadi mlađih uzrasta: početnici, mlađi pioniri, pioniri, kadeti i juniori. Zagora nije imala momčad početnika, što klub i sam potvrđuje u svom priopćenju. Ostale momčadi ne mogu zamijeniti momčad koja je uvjet. Kriterij od najmanje 100 igrača u mlađim uzrastima je kumulativni kriterij i nije zamjena za nepostojanje određene momčadi. Drugim riječima, oba uvjeta moraju biti ispunjena - uz sve ostale - kako bi klub zadovoljio uvjete za igranje u 2. NL, objašnjava Natjecateljska komisije HNS-a.


- U priopćenju NK Zagore navodi se i netočna informacija da je jedan od kriterija za nastup u Drugoj NL taj da klub treba biti član ŽNS-a i HNS-a najmanje tri godine. Taj je kriterij propisan samo u postupku licenciranja za HNL i Prvu NL. Za Drugu NL potrebno je samo da je klub član ŽNS-a i HNS-a. Za Drugu NL do sada nije niti bilo postupka licenciranja, koje će započeti tek za natjecateljsku godinu 2024./25., dodaje se.

"Strukture HNS-a spustile rampu Zagori"


- Strukture HNS-a spustile rampu Zagori, objavio je prozvani klub na Facebook stranici te poručio: - Odvjetnički tim NK Zagore svim pravnim sredstvima zaštitit će klub te će poduzeti pravne korake prema HNS-u i ljudima koji ne poštuju zakon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!