Strahonja: Sudac je pogriješio dosudivši penal za Osijek

18.07.2022.

20:12

Autor: A.M./HRT/Stadion

Marijo Strahonja

Marijo Strahonja

Foto: Stadion / HRT

U emisiji Stadion ove godine od prvog kola pratimo SuperSport 1. HNL, a od 10. kola nedjeljom ćemo i prenositi utakmice na Drugom programu. Tomislav Ivković i Marijo Strahonja analizirali su prvo kolo.

- Posjetom možemo biti više nego zadovoljni, čim je publika bila prisutna stadioni su odmah izgledali drugačije, prokomentirao je Tomislav Ivković dobru posjećenost stadiona na startu sezone.


- Suce možemo ocijeniti prolaznom ocjenom, bila je jedna veća pogreška i nekoliko manjih, koje je uglavnom ispravila VAR tehnologija. Pogreške su vjerojatno zbog nedavnog sudačkog seminara, nakon kojeg su vjerojatno suci krenuli u prvenstvo malo previše motivirani i s previše novih podataka i onda ispadne to ovako, rekao je HRT-ov sudački ekspert Marijo Strahonja. 


Prva je na tapeti bila utakmica Dinama i Lokomotive.


- Očekivao sam bolji ulazak Dinama, a Lokomotiva je bila iznenađujuće dobra, bezobrazna i drska, s visokim presingom, nije se znalo tko je tko. No na kraju je odlučila širina Dinamovog kadra. Do izjednačujućeg gola bilo je jako opasno za Dinamo, kaže Ivković.


- Bočkaj je bio najmanje kriv, no ulaskom Drmića, koji je odmah zabio, sve se okrenulo na pozitivu. Bočkaju možda sad zvoni u glavi da sumnjaju u njegove kvalitete, a Dinamo ga treba, no treba ono njegovo izdanje s kraja prošlog prvenstva, rekao je o ranoj zamjeni Petra Bočkaja Drmićem Tomislav Ivković.

- Drmić je sjajna špica, vrlo je jednostavan i opasan, mali Ljubičić ima suradnju i udarac. Moje je mišljenje da ga se troši na beku, a da je bolji veznjak, rekao je o prinovama.


U 78. minuti VAR je pomogao sucu. 


- Glavni sudac je bio blizu, ali donio je krivu odluku, odlična intervencija VAR sobe, neoprezan i nesmotren prekršaj, prokomentirao je Strahonja situaciju u kojoj je sudac Bel promijenio odluku i umjesto žutog Mariću pokazao izravan crveni karton zbog prekršaja na Ristovskom.

Tomislav Ivković

Tomislav Ivković

Foto: Stadion / HRT

Hajduk je u Puli svladao Istru 1961.


- Istra me iznenadila u prvih pola sata, djelovala je dobro, rastrčano i sigurno, a onda se Hajduk počeo dizati i prisiljavati Istrine igrače da se povuku. Borevković je dobar u skoku, iskusan je iz portugalske lige, u paru sa Simićem je odličan, promomentirao je Ivković pulski dvoboj i novog stopera Splićana. 


 - Melnjak je kod gola pokazao nevjerojatan osjećaj, pohvalio je strijelca Hajduka. O mladom Biuku kaže: - On je igrač s kvalitetom i treba mu dati stopostotno povjerenje, da dribla i gubi lopte, a ne mu tražiti mane, to će naučlii kroz igru i kroz utakmice, evidentno je kvalitetan i treba mu dati da to pokaže. 


- Istri je otišlo 10-ak igrača, došlo je isto toliko novih, trener je mlad, no bit će teško. Ipak, ima i drugih momčadi slične kvalitete i imaju šanse, rekao je o domaćinu.


O kontaktu Livaje i Istrinog golmana u 68. minuti, ubrzo nakon čega ja Hajduk zabio gol, Marijo Strahonja  kaže:


- Bilo je kontakta, to je između prekršaja ili ne, ali to nije bio začetak akcije, rekao je Strahonja. 

U dvoboju Osijeka i Gorice dvije sporne situacije koje su digle puno prašine, prvo je u 72. minuti dosuđen kazneni udarac za Osijek:


- Obostrano hvatanje oba igrača, dolazi do laganog kontakta, kojeg je Beljo po meni ipak previše naglasio. Prva reakcija bila je ispravna, procijenio je da nema intenziteta za prekršaj, no nakon intervencije VAR sobe promijenio je odluku i pogriješio, napravio je pogrešku jer je najvažnija prva impresija, smatra Strahonja.


U 85. minuti izravni crveni Julardžiji:


- To je bila ispravna odluka i ispravna reakcija VAR sobe te opravdana promjena odluke glavnog suca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!