Strahonja: Glavni sudac nije sam donio odluku, to se vidjelo

20.12.2021.

20:39

Autor: K.L./Stadion/HRT

Marijo Strahonja

Marijo Strahonja

Foto: HTV / HRT

Dvoboj između Hajduka i Osijeka u 20. kolu Prve HNL dobio je najviše pažnje ovog vikenda, a nakon utakmice puno se govorilo i o suđenju Frana Jovića.

Sporne situacije sa susreta na Poljudu u HRT-ovoj emisiji Stadion analizirao je sudački ekspert Marijo Strahonja.

- Derbi je bio dobro odsuđen uz nekoliko smjernica za poboljšanje, rekao je Strahonja na početku.

Osječani nisu bili zadovoljni što je Gergő Lovrencsics završio utakmicu bez crvenog kartona, sporna su bila tri starta, koja su, smatraju oni, zaslužili žuti karton.


- U 30. nije dodijeljen žuti karton, a trebao je biti, čisti žuti karton. U 60. minuti bilo je nespretnog saplitanja s leđa, žuti karton nije zbog same težine prekrašaja, već zbog sitnog dodira u petu koji je narušio koordinaciju pokreta, ako je uopće do toga došla, ja vjerujem da jest, prekršaj je trebao biti dosuđen i žuti karton.

Zbog pritužbe na sudačku odluku u 70. minuti je isključen i trener Osijeka Nenad Bjelica.

- Postoje elementi za žuti karton, igrač Hajduka dolazi visokim intenzitetom u ovaj igrački prostor Bočkaja. Bočkaj želi udariti loptu prema naprijed i ne može ništa drugo napraviti, njegova reakcija bila je mehanička. Ne možemo reći da je to evidentno žuti karton, ali postoje elementi za njega. Možda je Jović razmišljao o prijašnjim startevima... S obzirom da je dao prvi karton, nesvjesno saplitanje igrača, pa je razmišljao o težini, da su ta dva žuta kartona preteška za isključenje. Ali s obzirom na previd u 30. minuti, ono je definitvno žuti karton, i na količinu prekršaja - Lovrencsics je mogao bio isključen.

U 11. minuti Jović je pokazao na bijelu točku.

Nakon što je Ramon Mierez kod prvog pokušaja prerano utrčao u šesnaesterac, sudac je pokazao na ponovno izvođenje kaznenog udarca, što Damjan Bohar nije iskoristio.

- U početku sudac gleda liniju od 16 metara, to je njegova jedina obaveza, a u trenutku upućivanja lopte prema gola, mijenja rotaciju tijela i gleda prema golu. On je i dalje trebao zadržati fokus na liniji od 16 metara. Pomoćnik gleda liniju vratara, kao i VAR soba.

Postavilo se i pitanje na čiju je intervenciju sudac poništio prvi, uspješan pokušaj Bohara.

- Prekršaj što je Mierez ranije utrčao na teren, to ne gleda VAR soba. To je trebalo biti isključivo odluka suca. Što se dogodilo? Glavni sudac nije sam donio odluku, to se vidjelo, a ni pomoćni sudac, potencijalno mu je s terena mogao pomoći samo četvrti sudac. A upitno je koliko on ima kvalitetnu sliku i hrabrosti to donijeti, rekao je Strahonja.

- Ako je sugerirala VAR soba, onda to nije bilo dobro. To nije bilo prema protokolu. Kad se javlja VAR soba? VAR soba se javlja, kad je Mierez napravio ovaj prekršaj, a da je Bohar pogodio vratnicu, tada bi Mierez utjecao na igru i onda bi se onda mogla uključiti. Ne znam kako je sudac dobio "input", ako je od četvrtog suca, onda to može biti prihvatljivo, a ako je od VAR sobe, onda to nije dobro, zaključio je Strahonja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!