Pezzi: Disciplinski sudac je potpuno izvan nogometnih zbivanja

29.12.2021.

14:24

Autor: Studio 4/IMS/HRT/I.L.

Hajduk - Osijek. Navijači Hajduka, Torcida

Hajduk - Osijek. Navijači Hajduka, Torcida

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Nakon pirotehnike i neprimjerenog navijanja na Poljudu u derbiju Hajduka i Osijeka splitski klub je drastično kažnjen s jednom utakmicom bez gledatelja i novčanom kaznom od 70 tisuća kuna. Odluka je to disciplinskog suca HNS-a Alana Klakočera koju navijači Hajduka ni uprava kluba nije primila baš najbolje. 

Je li ova kazna "iživljavanje" HNS-a nad Hajdukom, kako piše dio medija, odgovorili su Edo Pezzi i Ivo Mikuličin u Studiju 4.


- Oni koji su pratili moje komentare znaju da sam ja uvijek bio vrlo oštar prema navijačima Hajduka, to se nekima ni nije sviđalo. Kad nešto pređe mjeru, svaku mjeru, kao što je ova odluka, onda treba reći: Stop, nećete više tako gospodo! Tu Hajduk mora nešto napraviti, tu Split mora nešto napraviti, tu HNS treba nešto napraviti, rekao je Pezzi istaknuvši da se ovakvom odlukom stvara animozitet.


- Trebalo je dosta napora Kustića i mnogih da reprezentacija dođe na Poljud i da navijači prime reprezentaciju kako spada jer se nigdje ne može u Hrvatskoj okupiti toliko ljudi i stvoriti takva atmosfera kao na Poljudu. Tko zna bi li Rusi pokleknuli da nije bilo dodatnog pritiska navijača. Nekoliko bengalki, što je jedna kozmetika dugogodišnja koja se ne liječi tek tako kaznama, i sad dolazi totalni nonsens. U situaciji besparice i teškoća u nogometu da se izreče takva kazna? Ja ne znam tog čovjeka, volio bih ga sresti i porazgovarati s njim i pitati ga je li bio pri sebi kad je donio takvu odluku. Već dugo vremena postoji inicijativa da se napravi udruženje klubovi i da ono vodi natjecanje. Tako je svugdje u svijetu. Ovdje je nonsens napravljen željom moćnika da Savez donosi takve odluke i ima svog disciplinskog suca koji je potpuno izvan nogometnih zbivanja. Vjerojatno po paragrafima kad bi gledali mi se mogla izvući takva stvar, ali treba uzeti u obzir realnost. Navijači moraju biti ogorčeni. Svi zajedno moraju sjesti i taj problem na drukčiji način riješiti jer ovako se samo stvara zla krv. 70.000 u redu, ali kad vidim da je kažnjeno opet gledalište za sljedeću utakmicu zbog par petardi i tako dalje...

Mikuličin je istaknuo kako navijači imaju loš uzor u političarima.


- U ovim blagdanskim danima ružno zvuče dragonske kazne, ružno zvuče i grube riječi koje su došle poslije kazne. Ali grube su se riječi čule i na samoj utakmici. Jako mi je žao što će Hajduk proslaviti rođendan bez gledatelja. Međutim postoji i druga strana medalje. Govorim na temelju informacija koje ja znam, pravilnik o kažnjavanju HNS-a potpuno je usklađen s pravilnikom UEFA-e. Prema mojim informacijama kazna je trebala uslijediti već poslije utakmice s Lokomotivom u Zagrebu, ali je disciplinski sudac progledao Hajduku kroz prste. Ovo zbog čega se tereti Hajduk nalazi se u zapisniku utakmice, koji je bez pogovora potpisao i predstavnik Hajduka. Torcida i navijači Hajduka su unaprijed imali pripremljen scenarij koji nije apsolutno odgovarao zbivanjima na terenu. Vikati Joviću "Cigane" na utakmici, dizati transparent gdje se napada Kustić koji je puno toga uložio kako bi približio Hajduk i HNS, bilo je potpuno promašeno. Istodobno ja sam maltretiran porukama od navijača Dinama jer tvrde da se na utakmici Hajduk - Osijek vikalo: Mrzim Dinamo i da nas trojica mrzimo Dinamo. U mojem rječniku ne postoji riječ mrzim, a tu riječ nisam čuo ni u prijenosu. Jedina olakotna okolnost navijačima je da oni imaju loš uzor u našim političarima koji se i gore ponašaju od navijača Hajduka. Kad bi isti disciplinski sudac bio u politici ili na televiziji, kazne bi bile puno veće.

Pezzi je istaknuo kako se za iznos uplaćenih kazni mogao izgraditi stadion. 


- Kad bi se ove kazne ubrale pa uložile u nogometni stadion u Zadru ili negdje drugdje, ali sve skupa nije lijepo i nije dobro. I meni je muka kad čujem što se viče. Ali kad jedan krene, povuče ostale. Slično kao u Saboru, nastane cirkus. Žao mi je što moramo u emisijama govoriti o ovim stvarima koje nisu sport. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!