Oglasili se izbačeni članovi Dinama

03.02.2023.

17:12

Autor: HRT

Miroslav Rozic

Miroslav Rozic

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Nakon što su na jučerašnjoj sjednici Izvršnog odbora GNK Dinama većinom glasova iz klupskog članstva isključeni Miroslav Rožić, Andrej Meniga, Nikola Polak i Damir Zorić, o svemu su se sada oglasili i izbačeni članovi.

Priopćenje čiji su potpisnici Rožić, Polak i Meniga prenosimo u cijelosti:


- Jučerašnja Odluka Izvršnog odbora GNK Dinamo o isključivanju iz članstva Kluba, cijelog Nadzornog odbora kluba i člana Izvršnog odbora i Skupštine kluba Damira Zorića, je još jedan očekivani akt nasilja nad zakonom, propisima i Statutom kluba.


Naime, nakon što je 19.12.2022. Izvršni odbor glasovanjem 7:6 odbio provesti zaključak i odluku skupštine kluba o razrješenju člana uprave i time odlučio ignorirati i poništiti demokratski izraženu volju većine, Nadzorni odbor se „usudio“ na svojoj sjednici od 22.12.2022. godine braniti statut kluba i zaključiti kako je to grubo kršenje statuta odnosno Čl. 35. st. 1. koji glasi: „Izvršni odbor kluba provodi odluke, zaključke i preporuke skupštine“, te Čl. 34. st. 1. i Čl. 49. st. 1. Zato nas nije niti malo iznenadila sedmeročlana odluka Izvršnog odbora o našem izbacivanju iz članstva.


Međutim, činjenice su sljedeće:


Članak 33. statuta točka 8. glasi: Skupština kluba bira i razrješava Predsjednika kluba, Izvršni odbor i Nadzorni odbor.


Prema tome, prilikom izbora bili smo članovi kluba i izabrala nas je skupština kluba pa nas jedino skupština može i razrješiti


Zakon o udrugama pa tako i Čl. 29. statuta Kluba jasno ističe dvostupanjski postupak isključenja iz članstva:


točka 5. Odluku o isključenju člana donosi Izvršni odbor


točka 6. isključeni član ima pravo u roku od 15 dana, računajući od dana dostave odluke, podnijeti žalbu Nadzornom odboru


točka 8. Odluka Nadzornog odbora je konačna


Tim odredbama statuta upravo se nastoji spriječiti moguća pogreška u odlučivanju, te osobito moguća samovolja Izvršnog odbora u provođenju stegovne mjere isključenja kojom bi se povrijedila prava članova na udruživanje i izražavanje mišljenja ili nasilno narušavao sastav izabranih klupskih tijela i time provodio mogući izborni inženjering sastava Skupštine kluba.


Na rad Nadzornog odbora, kao neovisnog tijela, ne mogu ni na koji način utjecati niti Uprava niti Izvršni odbor kluba, jer poput Izvršnog odbora i Nadzorni odbor za svoj rad odgovara isključivo Skupštini koja ga bira i razrješuje.


Zato Nadzorni odbor GNK Dinama nastavlja sa svojim radom u punom sastavu sukladno Statutu kluba kako bi osigurao zakonsko i temeljno pravo svakog člana svake udruge, a to je pravo na žalbu o isključenju, ali i nadalje osiguravao poštovanje odredbi Statuta od strane svih tijela Kluba.


Nadzorni odbor GNK Dinamo:

Mr. sc. Miroslav Rožić, predsjednik

Dr. sc. Nikola Polak, član

Prof. dr. Andrej Meniga, član

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!