Održana hrvatska premijera dokumentarca o Miroslavu Ćiri Blaževiću

16.12.2021.

21:39

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Sabahudin Topalbećirević i Miroslav Blažević

Sabahudin Topalbećirević i Miroslav Blažević

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

U zagrebačkom kinu Kaptol Boutique u nazočnosti brojnih uvaženih gostiju održana je hrvatska premijera dokumentarnog filma o Miroslavu Ćiri Blaževiću autora Sabahudina Topalbećirevića.

Autor filma o “treneru svih trenera” i proslavljenom izborniku Vatrenih, koji je s Hrvatskom osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, je bosansko-hercegovački sportski komentator Sabahudin Topalbećirević.

U emotivnom dokumentarcu, koji traje oko 90 minuta, o Ćiri govori 30 sugovornika, među kojima i bivši Vatreni Davor Šuker, Robert Jarni, Goran Vlaović i Aljoša Asanović, igrači iz slavne Dinamove '82 Marko Mlinarić, Marijan Vlak, Stjepan Deverić, ali i bosansko-hercegovački reprezentativci Edin Džeko i Miralem Pjanić te mnogi drugi.

Film počinje Ćirinim djetinjstvom, prisjećanjem na teške dane odrastanja u Travniku u doba II. svjetskog rata, odnosno neke tužne i tragične trenutke u njegovom životu, a onda doživljava zaokret isticanjem Ćirinih slavnih igračkih i trenerskih dana na nogometnim travnjacima u Švicarskoj, bivšoj Jugoslaviji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Naravno, u prvom planu su osobna svjedočanstva Miroslava Blaževića, koji je, na samo njemu svojstven način, dočarao svoja važna životna razdoblja na terenu i iza njega. U filmu Ćiro otkriva stvari koje nikada nije ispričao, govori o svom odnosu s Franjom Tuđmanom, o treniranju u Prištini, u Iranu, Kini, o životnoj filozofiji...

Naravno i Dinamovoj 1982., kao i o Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. na kojem su Vatreni osvojili broncu na svom prvom svjetskom prvenstvu.

- Uvijek 1982., nikada nije bilo dileme. Dinamo '82. je na prvom mjestu, pa onda dugo ništa, pa moji Vatreni, otkrio je Blažević koji je za njega najveći uspjeh u karijeri. Otkrio je i kako je dvije godina odbijao snimiti film.

- Dvije godina sam ga molio da ne radi taj film. Smatrao sam da ima mnogo važnijih od mene, ali kako sam shvatio da idem kraju, onda sam mu rekao prije nego što "kihnem", ajmo napraviti ovaj film, kazao je Blažević.

- Stari čovjek tako lako zaplače, ja se ne dam, ali suze same cure, dodao je "trener svih trenera".

- Želim se zahvaliti igračima koji su uz mene krčili nogometni put, oni su ne samo velikani, nego i gospoda, izuzetno su predstavljali svoju domovinu, istaknuo je Blažević.

- Ne žalite za mnom, meni su dani odbrojani, ja to znam, ja odlazim srediti ekipu anđela, rekao je Ćiro.

Redatelj Sabahudin Topalbećirević je istaknuo kako žali što zbog epidemije nije mogao otići u Kinu i Iran gdje je Blažević također radio.

- Oduševljen sam emocijama koje sam uspio izvući iz Ćire. Nije ga bilo lako nagovoriti. Bio sam uporan, ali ne i dosadan. Divna je to i emotivna priča jednog čovjeka koje je bilo teško staviti u jedan film. On je jedan genij i bila je privilegija raditi s njim, kazao je autor filma dodavši kako je u pripremi i dokumentarni film u sedam nastavaka.

Izbornik hrvatske vrste Zlatko Dalić poručio je kako je Blažević bio njegov "učitelj i mentor".

- Ovo je film koji govori o čovjeku koji je za moju karijeru napravio najviše. Ja mogu u Kataru osvojiti i zlato, ali Ćiro ostaje "trener svih trenera". Svi smo mi treneri malo bolji, ili malo lošiji, ali vi ste najveći, poručio je Dalić naglasivši kako je ponosan što je Blažević bio njegov učitelj i mentor.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić je najavio kako će IO HNS-a uskoro proglasiti Blaževića "počasnim izbornikom hrvatske vrste".

- Svi smo puni emocija, teško je nešto reći. Kada sam vidio suze Aljoše Asaovića i meni su potekle suze, naglasio je Kustić zahvalivši Blaževiću na svemu što je napravio za hrvatski sport i nogomet.

Predsjednik HNS-a je Blaževiću uručio dres hrvatske vrste s brojem 72 koliko je vodio utakmica na klupi Vatrenih, a potom mu je Dalić uručio poseban poklon.

- Vi ste od prvog dana govorili da ćemo ući u finale. Vi ste vjerovali u nas kada drugi nisu, kazao je Dalić uručivši Ćiri repliku srebrne medalje iz Rusije s ugraviranom porukom "treneru svih trenera".

Film je rađen u produkciji Sport Kluba i Simposar Sarajevo, a premijerno je prikazan 7. listopada u Sarajevu, prvog dana desetog jubilarnog međunarodnog simpozija o sportu "Simposara".

Organizator hrvatske premijere dokumentarnog filma "Nikad ispričana priča" bio je Hrvatski nogometni savez.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!