Kustić: Nogometni svijet impresioniran je Hrvatskom

16.03.2023.

11:58

Autor: I.Ž.K./HRT/HNS

Tomislav Svetina, Marijan Kustić i Josip Tomaško

Tomislav Svetina, Marijan Kustić i Josip Tomaško

Foto: HNS / Press

U Kigaliju je održan 73. Kongres Svjetske nogometne organizacije Fife, na kojemu je sudjelovala i delegacija Hrvatskog nogometnog saveza predvođena predsjednikom Marijanom Kustićem.

Glavna točka programa bili su izbori za predsjednika Fife za razdoblje 2023.-2027., a na kojima je aklamacijom nacionalnih saveza jedini kandidat Gianni Infantino dobio novi mandat na čelu svjetske nogometne organizacije.

- Biti predsjednik Fife je nevjerojatna čast i privilegija. Također, to je velika, velika odgovornost. Uistinu sam počašćen vašom potporom. Obećajem da ću nastaviti služiti Fifi i nogometu diljem svijeta, rekao je Infantino.

- Najavili smo Gianniju Infantinu svoju podršku još u rujnu kada nas je primio na sastanku u Parizu, a to smo potvrdili i tijekom sjajno organiziranog Svjetskog prvenstva u Kataru. Vjerujemo da je Fifa proteklih godina učinila značajne korake naprijed te je današnji Kongres pokazao da Infantino ima podršku svih Fifinih članica da nastavi s reformama i s razvojem nogometa diljem svijeta. Čestitam predsjedniku Infantinu na izboru te mu želim puno sreće i uspjeha u narednom mandatu koji će, vjerujem, obilježiti spektakularno Svjetsko prvenstvo u SAD-u, Kanadi i Meksiku, prenosi HNS riječi predsjednika Marijana Kustića.

Kongres je održan u glavnom gradu Ruande, Kigaliju, što Kustić hvali kao važnu poruku.

- Smatram da je odličan potez Fife održati Kongres u Ruandi, jednoj od slabije razvijenih zemalja svijeta. Odgovornost je Fife razvijati nogomet i brinuti o svim zemljama članicama, a posebno onima siromašnijima - bilo je lijepo vidjeti kako su sredstva iz Forward programa iskorištena za razvoj nogometa, posebno infrastrukture u Ruandi. Zato nas raduje što se povećavaju sredstva za program Forward, koji je i HNS odlično koristio proteklih godina za brojne razvojne programe, od turnira mlađih uzrasta do ulaganja u ženski nogomet, kaže Kustić.

Uz predsjednika Kustića, u Kigaliju su HNS predstavljali izvršni direktor Tomislav Svetina i voditelj odjela međunarodnih poslova Josip Tomaško. Uz sudjelovanje na Kongresu, hrvatska delegacija u srijedu je sudjelovala na sastanku Uefe, a boravak u Kigaliju iskorišten je i za nekoliko sastanaka s predsjednicima drugih nacionalnih saveza.

- Bez kurtoazije, na svakom koraku osjećamo da je nogometni svijet impresioniran našim postignućima i medaljama na svjetskim prvenstvima, ali prije svega kontinuitetom uspjeha jer on potvrđuje da se radi o sustavnom radu, a ne pojedinačnom bljesku. Boravak u Kigaliju potvrdio nam je da HNS uživa visok ugled među savezima članicama Uefe i Fife, a te kvalitetne odnose nastavit ćemo razvijati u budućnosti, naglasio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!